Univerzita Karlova: Projekt „Česko! A jak dál?“ - V Českých Budějovicích se diskutovalo o zemědělství a kvalitě potravin

13.04.2019 8:37 | Zprávy

Univerzita Karlova připravila již třetí veřejnou diskusi v rámci projektu „Česko! A jak dál?“, který spustila na začátku letošního roku. Tématem se nyní stalo zemědělství a kvalita potravin. Debata se odehrála ve čtvrtek 11. dubna 2019 od 17.30 v Českých Budějovicích. S občany diskutovali zástupci Univerzity Karlovy a Jihočeské univerzity, Ministerstva zemědělství, Evropského parlamentu, zemědělských a potravinářských organizací, občanských i neziskových sdružení, zemědělci i studenti.

Univerzita Karlova: Projekt „Česko! A jak dál?“ - V Českých Budějovicích se diskutovalo o zemědělství a kvalitě potravin
Foto: Univerzita Karlova
Popisek: Univerzita Karlova

„Bavili jsme se o státní politice v oblasti zemědělství, boji českých europoslanců proti dvojí kvalitě potravin v EU či změnách kvality a rozmanitosti krajiny kolem nás. Důležitým tématem byla také role a odpovědnost univerzit ve společnosti a zapojení se do pomoci s řešením problémů v zemědělství. Jejich role je nezastupitelná, a to v oblasti vývoje nových technologií, inovací a aplikaci chytrých řešení.

Kvalita potravin je mimořádně aktuální téma. To, co jíme, má zcela zásadní vliv na naše zdraví a kvalitu života. Je potřeba zvýšit mezi lidmi osvětu a věnovat se vzdělávání o tom, jak silně potraviny náš život ovlivňují. Přál bych si, aby při našem výběru potravin vítězila kvalita, nikoli jen cena, cena, cena. A aby se na český trh dostávaly především kvalitní české výrobky,“ uvedl prof. Tomáš Zima rektor Univerzity Karlovy.

Panelové diskuse se v Českých Budějovicích společně s rektorem UK prof. Tomášem Zimou účastnili MUDr. Olga Sehnalová, MBA, poslankyně Evropského parlamentu, prof. Ing. Pavel Kozák, Ph.D., děkan Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, Ing. Jindřich Fialka ze sekce zemědělství a potravinářství Ministerstva zemědělství ČR, Ing. Miroslav Koberna, CSc., ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR, Ing. Václav Jungwirth, předseda Českého svazu chovatelů masného skotu a RNDr. Radim Perlín, Ph.D., vedoucí výzkumného centra RURAL Přírodovědecké fakulty UK.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Proč nenecháte rozhodnout rodiče?

Jestli a od kolika svým dětem dovolí přístup na sociální sítě? To pak začnete i určovat, na co se smí nebo nesmí dívat v televizi nebo v kolik mají chodit spát a v kolik vstávat? Myslíte, že vše špatné se odehrává jen na sociálních sítích, a že ony jsou strůjci zla?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústecký kraj se úspěšně představil na festivalu Canaletto v Drážďanech

20:16 Ústecký kraj se úspěšně představil na festivalu Canaletto v Drážďanech

Městské slavnosti Canaletto v Drážďanech přilákaly letos rekordních více než 600 000 návštěvníků. V …