Univerzita Karlova: Projekt „Česko! A jak dál?“ - V Českých Budějovicích se diskutovalo o zemědělství a kvalitě potravin

13.04.2019 8:37

Univerzita Karlova připravila již třetí veřejnou diskusi v rámci projektu „Česko! A jak dál?“, který spustila na začátku letošního roku. Tématem se nyní stalo zemědělství a kvalita potravin. Debata se odehrála ve čtvrtek 11. dubna 2019 od 17.30 v Českých Budějovicích. S občany diskutovali zástupci Univerzity Karlovy a Jihočeské univerzity, Ministerstva zemědělství, Evropského parlamentu, zemědělských a potravinářských organizací, občanských i neziskových sdružení, zemědělci i studenti.

Univerzita Karlova: Projekt „Česko! A jak dál?“ - V Českých Budějovicích se diskutovalo o zemědělství a kvalitě potravin
Foto: Univerzita Karlova
Popisek: Univerzita Karlova

„Bavili jsme se o státní politice v oblasti zemědělství, boji českých europoslanců proti dvojí kvalitě potravin v EU či změnách kvality a rozmanitosti krajiny kolem nás. Důležitým tématem byla také role a odpovědnost univerzit ve společnosti a zapojení se do pomoci s řešením problémů v zemědělství. Jejich role je nezastupitelná, a to v oblasti vývoje nových technologií, inovací a aplikaci chytrých řešení.

Kvalita potravin je mimořádně aktuální téma. To, co jíme, má zcela zásadní vliv na naše zdraví a kvalitu života. Je potřeba zvýšit mezi lidmi osvětu a věnovat se vzdělávání o tom, jak silně potraviny náš život ovlivňují. Přál bych si, aby při našem výběru potravin vítězila kvalita, nikoli jen cena, cena, cena. A aby se na český trh dostávaly především kvalitní české výrobky,“ uvedl prof. Tomáš Zima rektor Univerzity Karlovy.

Panelové diskuse se v Českých Budějovicích společně s rektorem UK prof. Tomášem Zimou účastnili MUDr. Olga Sehnalová, MBA, poslankyně Evropského parlamentu, prof. Ing. Pavel Kozák, Ph.D., děkan Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, Ing. Jindřich Fialka ze sekce zemědělství a potravinářství Ministerstva zemědělství ČR, Ing. Miroslav Koberna, CSc., ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR, Ing. Václav Jungwirth, předseda Českého svazu chovatelů masného skotu a RNDr. Radim Perlín, Ph.D., vedoucí výzkumného centra RURAL Přírodovědecké fakulty UK.

Potravinářský závod Madeta i zemědělské družstvo

V rámci své pracovní cesty navštívil dopoledne rektor UK Tomáš Zima potravinářský závod Madeta v Českém Krumlově a také Zemědělské družstvo Brloh. Diskutoval zde o aktuálních problémech českých zemědělců, nových technologiích v potravinářském průmyslu, kvalitě potravin i pomoci ze strany vysokých škol. Odpoledne se setkal se studenty třetích ročníků Gymnázia Jana Valeriána Jirsíka, kterým představil studijní nabídku UK.

Spolupráce Univerzity Karlovy a Jihočeské univerzity

Univerzita Karlova připravila akci ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích, kterou rektor Zima rovněž navštívil. Debatoval zde s prorektorkou pro zahraniční vztahy doc. PaedDr. Radkou Závodskou, prof. Ing. Miloslavem Šochem, CSc., děkanem Zemědělské fakulty, Ph.D. a děkanem Fakulty rybářství a ochrany vod prof. Ing. Pavlem Kozákem, Ph.D. o roli a odpovědnosti univerzit ve společnosti.

Společně pak navštívili akvaponii Fakulty rybářství a ochrany vod a laboratoře Zemědělské fakulty, kteří se zabývají zkvalitňováním chovu ryb a jejich větší ochranou.

Stánek univerzity nabízel info o studiu, zemědělství i potravinách

Součástí akce byl společný stánek Univerzity Karlovy a Jihočeské univerzity. Ten byl umístěn na náměstí Přemysla Otakara II.. Studenti zde nabízeli informace o kvalitě potravin, českém zemědělství i činnosti a studijní nabídce škol. Na stánku mohli lidé také ochutnat vybrané české výrobky, které získaly ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2018.

Akce Univerzity Karlovy „Česko! A jak dál?“ se v Českých Budějovicích konala pod záštitou hejtmanky kraje Mgr. Ivany Stráské a primátora města České Budějovice Ing. Jiřího Svobody. Mediálními partnery jsou Česká televize a Deník.

V rámci projektu „Česko! A jak dál?“ uspořádala Univerzita Karlova již dvě veřejné debaty. První se odehrála 19. února 2019 v Ústí nad Labem na téma dluhů a exekucí, druhá pak 20. března 2019 v Plzni, kde se diskutovalo o tématu bezpečnosti.

Projekt Univerzity Karlovy „Česko! A jak dál?“

Jedná se o diskusní platformu Univerzity Karlovy, která má za cíl definovat zásadní celospolečenské problémy České republiky. Do debaty chce univerzita zapojit své špičkové vědce a odborníky, stejně tak osobnosti z řad odborné veřejnosti. Podstatou projektu jsou veřejné diskuse na jednotlivá témata napříč regiony ČR. Cílem je formulovat a iniciovat možná řešení a cestu, jak v jednotlivých problémech postupovat dál. Partnery projektu jsou kraje, města a regiony, hlavními mediálními partnery je Deník a Česká televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…