Úpal, úžeh, mdloby a vyčerpání z horka… U lékaře kvůli tomu skončí tisíce lidí

03.07.2015 13:39

Tropická vedra, která do České republiky v letních měsících přicházejí v posledních letech téměř pravidelně, přivádějí k lékařům tisíce lidí. Jen s úpalem, úžehem, vyčerpáním z horka a některými podobnými diagnózami skončilo předloni v péči zdravotníků 1 272 klientů VZP. Náklady na jejich léčbu se přehouply přes 3,1 milionu korun. Další, pravděpodobně ještě výrazně vyšší částky si vedra vyžádají například vinou komplikací, které způsobují lidem s vysokým tlakem či třeba nemocemi srdce.

Úpal, úžeh, mdloby a vyčerpání z horka… U lékaře kvůli tomu skončí tisíce lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova VZP

Výše uvedená čísla se týkají skupiny diagnóz nazvané prostě „Účinky horka a světla“. Patří mezi ně zejména úpal, úžeh, mdloby z horka, vyčerpání z horka způsobené ztrátou minerálů, vyčerpání z horka způsobené nedostatkem tekutin, otoky z horka a některé další problémy.

V posledních letech počet lidí, kteří kvůli vyjmenovaným problémům museli vyhledat lékařskou pomoc, překročil tisícovku. Zhruba každý patnáctý pacient přitom skončil na nemocničním lůžku. Podrobná čísla a srovnání let 2012 a 2013 ukazuje následující tabulka.

 

Počet pacientů

Náklady

Akutní hospitalizace

Rok 2012

1 117

2 412 000

86

Rok 2013

1 272

3 191 000

88

 

Lidí, kteří mají kvůli horku potíže, je ovšem mnohem více. Například nemocných s vysokým krevním tlakem, kterým vedra mohou působit vážné komplikace, evidovala loni VZP přes 850 tisíc a za léčbu dala 2,4 miliardy. Kolik z nich ale ročně skutečně pocítí obtíže vyvolané vysokými teplotami a zda příčinou komplikací byla právě enormní horka, nelze přesně říci.

Dalším velice vážným onemocněním, které může být způsobeno nadměrným sluněním, je zhoubný melanom. Jde o nejnebezpečnější a často smrtelný typ rakoviny kůže. Loni ho lékaři vykázali u více než 14 tisíc klientů VZP a jejich léčba stála 222 milionů. Vhodnou prevencí je vyšetření kožních znamének, na které VZP přispívá částkou až 500 korun.

Aby lidé problémům z vedra předešli, doporučují odborníci dodržovat pitný režim, omezit konzumaci alkoholu a kofeinu, k obědu jsou vhodnější lehká jídla a saláty. Zvláště ti, kteří mají nemocné srdce nebo plíce, cévní onemocnění a alergie, by se měli vyvarovat přímého pobytu na slunci. Toto doporučení platí obecně pro děti a starší občany. Nutné je větrat, nejlépe ráno a večer. Pokud se už na slunci pohybujete, volte vhodné letní oblečení. Nezapomeňte na použití opalovacích krémů a pokrývku hlavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…