Úpal, úžeh, mdloby a vyčerpání z horka… U lékaře kvůli tomu skončí tisíce lidí

03.07.2015 13:39

Tropická vedra, která do České republiky v letních měsících přicházejí v posledních letech téměř pravidelně, přivádějí k lékařům tisíce lidí. Jen s úpalem, úžehem, vyčerpáním z horka a některými podobnými diagnózami skončilo předloni v péči zdravotníků 1 272 klientů VZP. Náklady na jejich léčbu se přehouply přes 3,1 milionu korun. Další, pravděpodobně ještě výrazně vyšší částky si vedra vyžádají například vinou komplikací, které způsobují lidem s vysokým tlakem či třeba nemocemi srdce.

Úpal, úžeh, mdloby a vyčerpání z horka… U lékaře kvůli tomu skončí tisíce lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova VZP

Výše uvedená čísla se týkají skupiny diagnóz nazvané prostě „Účinky horka a světla“. Patří mezi ně zejména úpal, úžeh, mdloby z horka, vyčerpání z horka způsobené ztrátou minerálů, vyčerpání z horka způsobené nedostatkem tekutin, otoky z horka a některé další problémy.

V posledních letech počet lidí, kteří kvůli vyjmenovaným problémům museli vyhledat lékařskou pomoc, překročil tisícovku. Zhruba každý patnáctý pacient přitom skončil na nemocničním lůžku. Podrobná čísla a srovnání let 2012 a 2013 ukazuje následující tabulka.

 

Počet pacientů

Náklady

Akutní hospitalizace

Rok 2012

1 117

2 412 000

86

Rok 2013

1 272

3 191 000

88

 

Lidí, kteří mají kvůli horku potíže, je ovšem mnohem více. Například nemocných s vysokým krevním tlakem, kterým vedra mohou působit vážné komplikace, evidovala loni VZP přes 850 tisíc a za léčbu dala 2,4 miliardy. Kolik z nich ale ročně skutečně pocítí obtíže vyvolané vysokými teplotami a zda příčinou komplikací byla právě enormní horka, nelze přesně říci.

Dalším velice vážným onemocněním, které může být způsobeno nadměrným sluněním, je zhoubný melanom. Jde o nejnebezpečnější a často smrtelný typ rakoviny kůže. Loni ho lékaři vykázali u více než 14 tisíc klientů VZP a jejich léčba stála 222 milionů. Vhodnou prevencí je vyšetření kožních znamének, na které VZP přispívá částkou až 500 korun.

Aby lidé problémům z vedra předešli, doporučují odborníci dodržovat pitný režim, omezit konzumaci alkoholu a kofeinu, k obědu jsou vhodnější lehká jídla a saláty. Zvláště ti, kteří mají nemocné srdce nebo plíce, cévní onemocnění a alergie, by se měli vyvarovat přímého pobytu na slunci. Toto doporučení platí obecně pro děti a starší občany. Nutné je větrat, nejlépe ráno a večer. Pokud se už na slunci pohybujete, volte vhodné letní oblečení. Nezapomeňte na použití opalovacích krémů a pokrývku hlavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…