Úřad na ochranu hospodářské soutěže neslouží účastníkům řízení, řídí se pouze zákonem

18.07.2019 10:51

V reakci na slova místopředsedy vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka pronesená v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál musí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže znovu důrazně připomenout, že je nezávislým správním orgánem, který se při svém rozhodování řídí pouze zákonem.

Úřad na ochranu hospodářské soutěže neslouží účastníkům řízení, řídí se pouze zákonem
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Úřad neslouží ministerstvu vnitra, ani jinému účastníku řízení, a je smutné, když místopředseda vlády a ministr vnitra vyjadřuje svou nespokojenost s prací Úřadu související se zrušením veřejné zakázky na dodávky osobních automobilů pro rezort Ministerstva vnitra slovy: „… ÚOHS nepracoval v souladu s tím, co od něj očekávám“. Tento a podobné výroky podrývají důvěru v nezávislé rozhodování Úřadu. Věrohodnosti instituce škodí podobně jako nepravdivé a účelové informace obsažené v nátlakových mediálních kampaních neúspěšných účastníků řízení, jimž Úřad „nesplnil jejich očekávání“.

Dne 4. 6. 2019 předseda Úřadu potvrdil závěr prvostupňového rozhodnutí ze dne 4. 3. 2019, že zadavatel (Ministerstvo vnitra) vzájemnou kombinací technických parametrů (objem zavazadlového prostoru, typ karoserie sedan/hatchback, pětidveřové provedení a vnitřní rozměry) vytvořil konkurenční výhodu pro jednoho z možných dodavatelů. Zadavatel poptával automobily pro policejní a nepolicejní účely, ale uvedené technické parametry se snažil odůvodnit pouze s odkazem na potřeby policie a nikoliv na potřeby ostatních subjektů, pro které automobily poptával. Zadavatel rovněž uspokojivě nezdůvodnil, proč pro část vozidel požaduje 500 l zavazadlový prostor a zároveň karoserii sedan nebo hatchback. Za daných okolností tak platí, že zadavatel bezdůvodně zvýhodnil určitého dodavatele a tak zásadním způsobem ohrozil otevřenost soutěže o danou veřejnou zakázku.

Úřad danou veřejnou zakázku posuzoval striktně podle zákona a v souladu s dosavadní judikaturou soudů. Rozhodnutí není ve prospěch zadavatele, což však neznamená, že není správné a zákonné, jak implikuje vyjádření místopředsedy vlády a ministra vnitra. Každý účastník řízení má možnost obrátit se dále na krajský soud, případně v další instanci na Nejvyšší správní soud.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…