Úřad práce: Brigádníky letos čekají žně. Dostanou až o 10 procent vyšší odměnu

12.05.2016 8:35

Přemýšlíte o brigádě na léto? Neváhejte! Letošní rok je pro krátkodobé práce i brigády jako dělaný. Nezaměstnanost v Česku dosáhla dvacetiletého minima. Firmám chybí zaměstnanci, a proto bude velký zájem o brigádníky. Ti díky tomu budou moci dosáhnout na lepší pozice i odměny.

Úřad práce: Brigádníky letos čekají žně. Dostanou až o 10 procent vyšší odměnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

„Firmy bojují s nedostatkem zaměstnanců. Z dat, která máme k dispozici, jasně vyplývá, že nabídka práce jednoznačně převyšuje poptávku,“ říká Lenka Černá, výkonná ředitelka Annonce a dodává: „Situace tak nahrává zejména brigádníkům a všem, kdo hledají krátkodobou práci. Zaměstnavatelé jim nyní budou moci nabídnout i vyšší mzdy.“

Kvůli enormnímu nedostatku personálu se zvláště podniky v regionech s nízkou nezaměstnaností nachází ve složité situaci. Z té je částečně mohou dostat právě brigádníci, o které se letos firmy budou přetahovat. Rozhodovat potom bude především výše mzdy. Oproti loňskému roku porostou odměny i za sezónní práce. A to až o deset procent. Nejlépe na tom budou pracovníci v Praze.

„Zatímco v regionech si vydělají číšníci a servírky minimálně 60 korun za hodinu, v Praze si přijdou až na dvojnásobek. Navíc si polepší i o spropitné. V oboru stavebnictví se hodinová odměna pohybuje u stavebních dělníků v regionech okolo 80 korun. Zedníci si vydělají i 110 korun za hodinu. Opět platí, že v Praze si přijdou na lepší odměnu,“ komentuje mzdy v jednotlivých oborech Černá.

Nabídek pracovních míst v gastronomii je od února o 10 procent více. A ještě přibydou

„Ke konci dubna nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím Úřadu práce ČR téměř 1 000 krátkodobých zaměstnání. Nejčastěji hledali pomocné pracovníky v zemědělství, lesnictví, rybářství, dále v oblasti těžby a ve stavebnictví. Zájem měli i o obsluhu pojízdných zařízení, řemeslníky, kvalifikované pracovníky ve stavebnictví a pomocné pracovníky ve výrobě,“ vyjmenovává generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „Většina firem ale hledá brigádníky spíše prostřednictvím inzerce či přes vlastní zaměstnance“.

Nabídka sezónních prací roste dle dat inzertního webu a novin Annonce zejména v oblasti gastronomie. „Za poslední čtvrtletí vzrostla nabídka pozic v gastronomii o 10 procent. A dá se předpokládat, že nadále poroste. Zaměstnavatelé totiž potřebují posílit personál na letních zahrádkách. Uplatnění však najdou i obsluhy různých sezonních bister, která jsou otevřená během léta – například zmrzlináři nebo prodavači cukrové vaty,“ uzavírá Lenka Černá, výkonná ředitelka Annonce 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec