Úřad práce: „První pomoc“ pro uprchlíky v podobě humanitární dávky klesá, v září směřovala převážně k dětem

16.10.2022 20:15 | Tisková zpráva

Výplata humanitární dávky, která sloužila od začátku napadení Ukrajiny Ruskem jako první pomoc pro uprchlíky v nouzi, se postupně snižuje. Zatímco v prvních měsících po vypuknutí konfliktu ji pobíralo přes 230 tisíc Ukrajinců s dočasnou ochranou, nyní je to přes 134 tisíc osob.

Úřad práce: „První pomoc“ pro uprchlíky v podobě humanitární dávky klesá, v září směřovala převážně k dětem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitelství Úřadu práce ČR

Podstatná část příjemců dávky (přes 40 %) jsou přitom děti. Vypovídá to mimo jiné i o tom, že se příchozím z Ukrajiny daří v tuzemsku postupně integrovat, a na pomoc státu se jich spoléhá stále méně.

Pokles počtu vyplacených humanitárních dávek je zjevný už od května. „Lidé, kteří museli opustit své domovy kvůli válce potřebovali rychlou finanční pomoc na pokrytí základních životních potřeb jako je jídlo, hygienické potřeby, bydlení a podobně. Postupně se jim však daří zbavovat závislosti na pomoci českého státu, což považuji za dobrý signál,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Počty podpořených osob v rámci humanitární dávky (modrá křivka) a celková vyplacená sumu na humanitární dávku (červené sloupce):

graf

V září se počet podpořených osob opět dávek výrazně snížil. Zatímco v srpnu bylo podpořeno 165 tisíc osob celkovou částkou 824,5 mil. Kč, v září už to bylo jen 141,4 tisíc osob celkovou částkou 616,1 mil. Kč.

Opakovaně o humanitární dávku žádalo v období března až srpna přibližně 95 tisíc uprchlíků. Každý měsíc ale jejich počet klesá o 15 až 30 tisíc, jak se postupně zapojují na trh práce nebo jim dávka přestala být vyplácena z jiných důvodů. Počet osob, které o dávku v srpnu žádaly pošesté (to znamená, že jsou tu od března a opakovaně každý měsíc žádají), je oproti prvožadatelům z března nižší o 114 tisíc.

Zároveň každý měsíc přijíždí do ČR noví uprchlíci, kteří si o humanitární dávku žádají poprvé. V červenci a v srpnu ale takovýchto nových příjemců bylo jen zhruba 8 tisíc.

Neustále klesá počet opakovaných žádostí o vyplacení dávky:

graf

Na podporu uprchlíků z Ukrajiny je nasměrována jen malá část z celkové pomoci, kterou stát vyplácí prostřednictvím tzv. nepojistných dávek. Například v srpnu činily náklady na humanitární dávku necelých 8 % z celkových nákladů na nepojistné dávky (patří mezi ně například příspěvek na bydlení, příspěvek na dítě, rodičovský příspěvek, MOP a podobně).

Dlouhodobě tvoří 40-45 % všech příjemců humanitární dávky děti do 18 let. V září to bylo zatím 57 tisíc dětí (40,3 % ze všech podpořených). Nejvíce podpořených dětí bylo v květnu (102,8 tisíce), tehdy tvořily 43,3 % všech příjemců dávky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…