Úřad práce podpořil v Moravskoslezském kraji přes 4 tisíce zaměstnanců

21.11.2015 20:15

Celkem 193 zaměstnavatelů a OSVČ v Moravskoslezském kraji (MSK) získalo finanční podporu na základě schválené žádosti v rámci regionálního individuálního projektu "Vzdělávejte se pro růst v MSK II". Krajská pobočka Úřadu práce (ÚP ČR) v Ostravě podpořila 2 943 zaměstnanců. Dohromady absolvovalo vzdělávací aktivity programu 4 277 lidí. ÚP ČR vyplatil v tomto regionu celkem 78 mil. Kč, z toho 30 mil. Kč činily příspěvky na mzdové náklady a 48 mil. Kč šlo na vzdělávací aktivity. Projekt spolufinancoval ESF prostřednictvím OP LZZ.

Úřad práce podpořil v Moravskoslezském kraji přes 4 tisíce zaměstnanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitelství Úřadu práce ČR

Cílem projektu byla podpora zvýšení odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců, zaměstnavatelů a živnostníků působících ve vybraných ekonomických odvětvích.

„V rámci schvalování žádostí bral ÚP ČR v potaz aktuální situaci na lokálním trhu práce a řídil se předem nastavenými kritérii. Mimo jiné tím, jaký význam má v regionu odvětví a daný podnik, jak nezbytné je vzdělávání jeho zaměstnanců či jaký přínos budou mít vzdělávací aktivity pro zaměstnance,“ vysvětluje ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR v Ostravě Yvona Jungová.

V rámci vzdělávacích aktivit si zaměstnavatelé a zaměstnanci zvýšili kvalifikaci zejména v technických oborech zaměřených na strojírenství. Nejčastěji jako svářeči, operátoři CNC strojů a programátoři. Zaměstnavatelé, kteří plánují rozšíření exportu, zase preferovali jazykové kurzy, v nichž se jejich zaměstnanci zdokonalovali v odborné terminologii. Prim hrála angličtina, dále pak italština, polština a němčina.

V průběhu realizace projektu získalo podporu na základě schválených žádostí celkem 193 zaměstnavatelů a živnostníků z Moravskoslezského kraje, přičemž někteří z nich projevili zájem v rámci jedné žádosti o příspěvek na více vzdělávacích aktivit.

Celkem přijala Krajská pobočka ÚP ČR v Ostravě 458 žádostí o příspěvek na zabezpečení vzdělávací aktivity v celkové výši přesahující 204 mil. Kč. Z toho jich 278 schválila a 117 zamítla. V rámci schválených žádostí následně uzavřela 774 dohod na zabezpečení vzdělávacích aktivit pro 5 088 zaměstnanců.

„Své znalosti a dovednosti si nakonec prohloubilo 4 277 zaměstnanců, které firmy zařadily do 737 školících aktivit,“ shrnuje projektová manažerka Renáta Gelačáková a dodává: “O obrovském zájmu zaměstnavatelů i jejich pracovníků svědčí nejen počty zapojených účastníků, ale také fakt, že podíl těch, kteří kurz absolvovali s úspěchem, dosáhl 96 %.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…