Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti v kauze OPENCARD

18.05.2016 12:29

Antimonopolní úřad reaguje na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který svým rozsudkem z 12.5.2016 zrušil část rozsudku Krajského soudu v Brně ve věci rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v kauze Opencard a vyhověl tak kasační stížnosti ÚOHS. Naopak kasační stížnost Hlavního města Prahy proti témuž rozsudku byla Nejvyšším správním soudem zamítnuta.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti v kauze OPENCARD
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Předseda Úřadu Petr Rafaj ve svém rozhodnutí z října 2013 uložil pokuty 600 000 Kč Hlavnímu městu Praze a 500 000 Kč Dopravnímu podniku hlavního města Prahy za porušení zákona o veřejných zakázkách při uzavírání série smluv souvisejících s čipovými kartami Opencard. Hlavní město porušilo zákon, když uzavřelo se společností HAGUESS, a.s., celkem sedm smluv na dodávku licence kartové aplikace parkování a na zajištění provozu Pražského centra kartových služeb (PCKS) na základě jednacího řízení bez uveřejnění, aniž by pro tento typ zadávacího řízení byly splněny zákonné podmínky. Dopravní podnik hlavního města Prahy uzavřel bez provedení zadávacího řízení, případně v jednacím řízení bez uveřejnění dvě smlouvy a dva dodatky na dodávku softwaru DOS, dále smlouvu o zřízení a provozu kontaktního místa DOS a smlouvu o poskytování služeb na zpracování technické dokumentace a konzultační služby pro využívání Opencard v systému Pražské integrované dopravy. Ani v těchto případech nebyly zákonné podmínky pro použití jednacího řízení bez uveřejnění splněny.

Krajský soud v Brně ovšem následně konstatoval, že deliktu se dopustilo pouze Hlavní město Praha, neboť Dopravní podnik byl závislou osobou a nemohl tedy jednat jinak, a ačkoliv žalobu Hlavního města Prahy zamítl, vzhledem ke konstrukci výroku napadené rozhodnutí jako celek zrušil. Nejvyšší správní soud nyní vyslovil opačný právní názor s tím, že přijmout právní názor Krajského soudu by bylo popřením smyslu a účelu zákonné úpravy veřejných zakázek, jímž je rozvoj hospodářské soutěže, transparentnost a nediskriminace.

Nejvyšší správní soud současně potvrdil nezákonnost jednání obou zadavatelů, kteří svým postupem a uzavřením licenčních dohod vytvořili pro společnost HAGUESS, a. s. jako vybraného uchazeče původní zakázky „stav exkluzivity“, který spočíval v tom, že požadovaný software k čipovým kartám Opencard v důsledku sjednaných licenčních podmínek nemohl rozšířit nikdo jiný, než kdo jej vytvořil.

 Rozsudek NSS naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…