Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil zákaz plnění dvou rámcových dohod na nákup autobusů

24.07.2019 11:48

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj dne 19. 7. 2019 zamítl rozklady proti prvostupňovým rozhodnutím, jimiž Úřad uložil Dopravní společnosti Ústeckého kraje zákaz plnění rámcových dohod na dodávky autobusů o délce 10,5 m a 12 m. Samotná rozhodnutí byla částečně změněna, zákaz plnění rámcových dohod však zůstává v platnosti.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil zákaz plnění dvou rámcových dohod na nákup autobusů
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Rámcové dohody uzavřel zadavatel se společnostmi Scania (autobusy 12 m) a Zliner (autobusy 10,5 m) v jednacích řízeních bez uveřejnění. Úřad ve správních řízeních zahájených na základě návrhů dodavatele SOR Libchavy, spol. s r. o., dospěl k závěru, že zadavatel využil jednacího řízení bez uveřejnění v rozporu se zákonem poté, co v předchozích otevřených řízeních neobdržel žádné nabídky z důvodu diskriminačního nastavení zadávacích podmínek. Úřad původně vytýkal zadavateli, že požadavky na minimální délku autobusu 10,5 m, minimální šířku dveří autobusů 800 mm, minimální objem palivových nádrží 250, respektive 300 l a minimální kapacitu akumulátorových baterií 225 Ah vytvářely bezdůvodné překážky hospodářské soutěže a znemožnily podat nabídku například právě navrhovateli.

Předseda Úřadu v rozkladových řízeních korigoval závěry prvostupňového rozhodnutí tak, že za diskriminační a bezdůvodně omezující hospodářskou soutěž shledal pouze požadavek na minimální objem palivových nádrží 250, respektive 300 l, který byl ze strany zadavatele odůvodněn nutností dlouhého dojezdu autobusu bez potřeby doplnění paliva, aniž by však byla jakkoliv zvážena spotřeba paliva. V případě požadavků zadavatele na minimální délku autobusu 10,5 m a minimální šířku dveří autobusů 800 mm naopak posoudil důvody zadavatele pro nastavení těchto parametrů za přiměřené. V případě požadavku na  minimální kapacitu akumulátorových baterií 225 Ah shledal závěry prvostupňových rozhodnutí za nedostatečné, neboť nebylo objasněno, zda je případná výměna baterií proveditelná bez zásadního dopadu na hospodářskou soutěž.

Vzhledem ke skutečnosti, že zadávací podmínky byly nastaveny diskriminačně minimálně v požadavku na objem palivových nádrží, nebylo na místě prvostupňová rozhodnutí vracet k dalšímu projednání, ale byl potvrzen závěr Úřadu, že jednací řízení bez uveřejnění využil zadavatel v rozporu se zákonem. Zákaz plnění rámcových dohod tak zůstal v platnosti, když ani předseda neshledal důvody hodné zvláštního zřetele spojené s veřejným zájmem vyžadující pokračování plnění dohody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…