Úřad pro ochranu osobních údajů k tzv. očkovacím pasům

11.04.2021 9:45

Úřad pro ochranu osobních údajů zveřejňuje své stanovisko k možnému národnímu využití digitálního zeleného certifikátu, tzv. očkovacího pasu (CovidPass), který sám o sobě představuje zásadní zásah do ochrany soukromí.

Úřad pro ochranu osobních údajů k tzv. očkovacím pasům
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Úřad tímto upozorňuje na možná rizika, která vyplývají ze zavedení tzv. očkovacích pasů a na která by se měly zaměřit příslušné české instituce při případné přípravě navazující národní legislativy, pokud by chtěly využít digitální zelený certifikát nebo obdobný způsob za účelem umožnění vstupu do zařízení pro určené skupiny osob.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

Společné stanovisko k tzv. očkovacím pasům vydali rovněž Evropský sbor pro ochranu osobních údajů a Evropský inspektor ochrany údajů. V něm upozorňují, že digitální zelený certifikát musí být plně v souladu s evropskou legislativou o ochraně osobních údajů.

Obě instituce současně zdůraznily, že používání digitálního zeleného certifikátu nesmí v žádném případě vést k přímé nebo nepřímé diskriminaci fyzických osob a musí být plně v souladu se zásadami nezbytnosti, účelnosti a přiměřenosti. Zmiňují přitom potřebu zmírnit rizika pro základní práva fyzických osob včetně jeho možných použití pro jiné účely než pro usnadnění volného pohybu mezi členskými zeměmi Evropské unie nebo pro lékařské účely.

Vzhledem k povaze navrhovaných opatření se vyslovily pro vytvoření komplexního právního rámce, přičemž využívání tzv. očkovacích pasů nesmí vést k vytvoření jakéhokoliv druhu centrální databáze osobních údajů na úrovni EU.

Vyjádření a stanovisko Sboru a evropského inspektora je k dispozici ZDE.

Kompletní stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů pak naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…