Úřad pro ochranu osobních údajů ke schválení novely zákona o inspekci práce

05.08.2017 16:18

V sobotu 29. července vstoupila v účinnost novela zákona o zaměstnanosti. Její součástí je i článek IV, který mění zákon o inspekci práce.

Úřad pro ochranu osobních údajů ke schválení novely zákona o inspekci práce
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Podstatou novely č. 206/2017 Sb., kterou se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, je zavedení správního trestání porušení § 316 nového zákoníku práce třemi skutkovými podstatami:

a)    narušení soukromí zaměstnance,
b)    neinformování zaměstnance o kontrole,
c)    vyžadování nedovolených informací od zaměstnance.

Trest za prostřední přestupek je až sto tisíc korun. Za ostatní dva až jeden milion korun.

Procesní novinkou těchto deliktů je, že je nebude stíhat Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), ale Státní úřad inspekce práce (SÚIP). Důvodem je, že se nejedná o porušení ochrany osobních údajů, ale o zásah do soukromí zaměstnance, kde se stát touto novelou rozhodl, že soukromoprávní ochrana zaměstnance, tedy prostřednictvím soudu, nestačí.

ÚOOÚ jednal intenzivně o této novele s Ministerstvem práce a sociálních věcí a SÚIP od ledna 2015. Naši partneři přijali názor ÚOOÚ na neúčelnost veřejnoprávního trestání některých jednání zaměstnavatele a na výši pokuty za méně závažný přestupek. Nyní bude nezbytné dopracovat spolupráci mezi ÚOOÚ a SÚIP tak, aby se oba úřady navzájem informovaly o správních řízeních, která mají dopad na druhý úřad. Cílem je zabránit dvojímu trestání při respektování rozsudku vrchního soudu (T. v P. v. MŽP z 25. 5. 1998, sp. zn. 6 A 168/95, SJS 626, Soudní judikatura 3/2000, p. 195, ASPI 19835CZ) a kontrolního řádu, ale přitom napravit trestuhodné chování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne