Úřad pro ochranu osobních údajů vytvořil seznam operací zpracování k DPIA

07.02.2018 18:11

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) zavádí pro správce novou povinnost spočívající v nutnosti provádět posouzení vlivu na ochranu osobních údajů (DPIA).

Úřad pro ochranu osobních údajů vytvořil seznam operací zpracování k DPIA
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Úřad pro ochranu osobních údajů má článkem 35 obecného nařízení povinnost vytvořit seznam operací zpracování, které podléhají posouzení vlivu na ochranu osobních údajů. Zároveň může vytvořit seznam operací zpracování, u nichž není posouzení vlivu nutné.

Taxativní výčet zpracování, která podléhají posouzení vlivu na ochranu osobních údajů, by byl zřejmě v čase proměnlivý. Proto se Úřad rozhodl jít cestou určení rizikovosti zpracování (operací zpracování) osobních údajů, kdy lze jednotlivé zpracování popsat pomocí parametrů a podle hodnot, jichž v rámci parametrů zpracování dosahuje a také určit, zda jde o zpracování vysoce rizikové, rizikové nebo ostatní.

Lze předpokládat, že budou existovat zpracování osobních údajů, která by na základě analýzy mohla být zařazena do skupiny „zpracování s vysokým rizikem pro práva a svobody subjektů údajů“. Na základě empirických poznatků a případně i snahy po minimálním administrativním zatížení některých správců Úřad navrhuje, že posouzení vlivu na ochranu osobních údajů v těchto případech není třeba provádět. Připravil rovněž seznam zpracování osobních údajů, které nepodléhají posouzení vlivu na ochranu osobních údajů.

Úřad níže předkládá navržené řešení k veřejné diskusi formou pracovního materiálu, který je volně ke stažení ve formátu PDF.

Připomínky a návrhy k materiálu přijímáme do 15. března 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne