Úřad pro zastupování státu: Klášter v Opočně nepatří státu, ale kraji, rozhodl Nejvyšší soud

13.06.2016 16:20

Nejvyšší soud vyhověl dovolání Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v případě kláštera v Opočně v Orlických horách, jehož vydání se v rámci církevních restitucí domáhá Provincie kapucínů ČR. Historická stavba nepatří podle soudu státu, ale Královéhradeckému kraji.

Úřad pro zastupování státu: Klášter v Opočně nepatří státu, ale kraji, rozhodl Nejvyšší soud
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Provincie kapucínů ČR zpochybňovala vlastnictví Královéhradeckého kraje, jemuž stát bývalý klášter,v němž fungoval ústav sociální péče, předal v roce 2003. Pokud by areál patřil opět státu, mohli by se kapucíni následně domáhat jeho vydání. Okresní a krajský soud žalobě provincie původně vyhověly a určily, že klášter nepatří kraji, ale státu. Nyní však Nejvyšší soud ve svém rozsudku předchozí rozhodnutí obou soudů zrušil s tím, že církevní restituce na majetek krajů nedopadají a jejích vlastnictví v rámci církevních restitucí nelze zpochybňovat. Jde tak o významně rozhodnutí, které bude mít dopad i na další obdobné případy.

Případ restituce opočenského kláštera byl vrácen k dalšímu řízení Okresnímu soudu v Rychnově nad Kněžnou. Soudy nižších stupňů jsou však nyní vázány právními názory vyslovenými ve zmíněném rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…