Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových: Dva řopíky se stanou součástí naučné stezky

03.02.2023 7:29 | Tisková zpráva

ÚZSVM v Chomutově předal bezúplatně dvě stavby stálého lehkého opevnění, tzv. řopíky, muzeu československého opevnění Na Kočičáku. Po své rekonstrukci řopíky rozšíří naučnou stezku o historii vojenských pevností.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových: Dva řopíky se stanou součástí naučné stezky
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Bunkry stojí u Černovic u Chomutova na pozemcích, které vlastní Muzeum československého opevnění z let 1936-1938 Na Kočičáku, a to o ně také projevilo zájem. Tento spolek postupně při obnově historické pevnostní linie z roku 1938 rekonstruuje objekty lehkého opevnění. Na Chomutovsku již obnovil a natřel 21 staveb z let 1936 a 1937 a dalších 8 i mimo okres. Dlouhodobým cílem spolku je vytvořit ucelenou podobu několikakilometrové zrekonstruované linie. Na ní bude k vidění přes 25 pevností lehkého opevnění určených původně pro bezprostřední obranu hranic Československa. Sloužit budou k osvětě historie příhraničních vojenských pevností a s tím spjaté předválečné historie Chomutovska. Řopíky zůstanou veřejně přístupné.

Muzeum dlouhodobě a aktivně realizuje projekt zrekonstruování kulturní památky v přírodě. Veřejnost se zde seznámí například s problémy spojené se vznikem republiky, s vojensky potlačovanými povstáními v německy mluvících částech v pohraničí v letech 1918 až 1919, dozví se informace o reformě armády, o zbrojení na obranu vlasti, o budování železobetonových pevností, o přípravách na válku, o Mnichovské dohodě a dalších historických zajímavostech, které se týkají naší vlasti.

V prostorách stezky se také již několik let koná příměstský tábor pro děti zaměřený na historii, přírodu, přežití a celkovou orientaci v lese.

Muzeum „Na Kočičáku“ požádalo o bezúplatný převod řopíků pro účely rekonstrukce a následně pro účely muzejní expozice a rozšiřování naučné stezky a dále také z důvodu sjednocení vlastníka pozemku a stavby na něm. Muzeum Na Kočičáku tyto bunkry od ÚZSVM získalo bezúplatně z důvodu veřejného zájmu s omezujícími podmínkami po dobu 10 let.

ÚZSVM převzal oba bunkry v loňském roce od Ministerstva obrany jako pro ně nepotřebný majetek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…