Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových převedl práva k italsko-českému slovníku

06.06.2017 9:07

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v Brně nabyl z dědictví jako tzv. odúmrť mimo jiné autorská majetková práva k literárnímu dílu, a to italsko-českému a česko-italskému slovníku autora Doc. PhDr. Jaroslava Rosendorfského, CSc. Podle ustanovení autorského zákona připadnou-li státu autorská práva, vykonává je svým jménem Státní fond kultury ČR.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových převedl práva k italsko-českému slovníku
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Doc. PhDr. Jaroslav Rosendorfský, CSc., byl romanista a překladatel, působil na FF MU v Brně. Zabýval se italským jazykem a literaturou a španělskou literaturou a dějinami. Byl to Autor a spoluautor řady odborných publikací a jazykových slovníků.

Sestavil Italsko-český slovník (1956) a Česko-italský slovník (1960), se Stanislavem Lyerem Česko-italskou konverzaci (1960), je autorem knih Na okraj soudobé italské prózy (1942), Náboženský motiv v současném italském písemnictví (1942), Riflessi di Roma nella letteratura ceca dal risorgimento ad oggi (1971), Moderní italská literatura (1870-1970) (1980) a učebnice Úvod do politických a kulturních dějin Itálie.

Španělské problematice se věnoval např. v publikacích Úvod do politických a kulturních dějin Španělska (1953), Historia de la literatura española. Desde les orígenes hasta el realismo (1964), Historia de la literatura española desde los orígenes hasta la época presente (1987). Překládal z italštiny a portugalštiny, byl mu udělen Řád za zásluhy o Italskou republiku.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…