Úřad vlády: NERV prezentoval náměty z oblasti rozpočtu a energetické krize

03.11.2022 22:11 | Tisková zpráva

Ve středu 2. listopadu se ve Strakově akademii sešli členové vlády ke konzultacím s experty Národní ekonomické rady vlády.

Úřad vlády: NERV prezentoval náměty z oblasti rozpočtu a energetické krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Národní ekonomická rada vlády představila předsedovi vlády a ekonomickým ministryním a ministrům dva materiály: Návrhy NERV na snížení výdajů a zvýšení příjmů veřejných rozpočtů v ČR (ZDE) a Energetická krize: Jak pomoci průmyslu a nezruinovat státní kasu (ZDE).

Náměty NERV budou podle dohody s ekonomickými ministry dále rozpracovány a vláda poté bude diskutovat, které z nich využije, realizuje či zařadí do programového prohlášení vlády, které bude vlivem externích událostí, jako jsou válka a energetická krize, nutné začátkem roku 2023 aktualizovat. Na jednání expertů s vládou nebylo cílem uvést všechna navržená opatření do praxe, ale otevřít tím debatu, která může vyústit v kompromis u některých námětů.

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33140 lidí

Konsolidace státního rozpočtu, který nyní musí čelit výzvám kvůli enormnímu růstu cen energií, je úkolem pro následující roky. NERV se proto snažil k problematice přistoupit systémově a označil sílu podpory daných návrhů, kterou měly mezi členy NERV. V návrhu na snížení výdajů a zvýšení příjmů veřejných rozpočtů je též odhad rychlosti náběhu pozitivních efektů daného opatření a také jeho dopad na strukturální saldo, tedy bilanci rozpočtu očištěnou od cyklického „krizového“ vývoje.

Druhý materiál týkající se energetické krize a průmyslu uvádí set námětů a nových pohledů, jak řešit situaci. Označil také existující řešení, která členové NERV považují za klíčová a doporučují maximální urychlení. Doplnili také mezinárodní srovnání a vhodné příklady řešení energetických problémů ze zahraničí. Materiál též obsahuje analytické vysvětlení příčin a hlavních faktorů, ke kterým je nutné při hledání fungujících opatření přihlížet.

Náměty z obou materiálů tak budou dále rozpracovávány podle postoje vlády a některé z nich, pokud na nich bude politická shoda, mohou být realizovány.

Podle předpokladu se NERV opět sejde za měsíc a půl, tedy v polovině prosince.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…