Úřad vlády: Premiér Fiala navštívil Úřad pro zahraniční styky a informace

01.04.2023 7:26 | Tisková zpráva

Předseda vlády ČR Petr Fiala a ministr vnitra Vít Rakušan navštívili v pátek 31. března Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), kde jednali s ředitelem Vladimírem Posoldou. Premiér zdůraznil, že se rozvědce daří naplňovat všechna její zákonná poslání, poděkoval také zpravodajcům za jejich práci. Předseda vlády se v posledních měsících sešel rovněž s vedením Vojenského zpravodajství i BIS.

Úřad vlády: Premiér Fiala navštívil Úřad pro zahraniční styky a informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Premiér po setkání uvedl, že ÚZSI poskytuje vládě informace, které jsou zásadní pro její rozhodování. „Nemohu být konkrétní. Obecně ale lze říci, že úřad nám dlouhodobě poskytuje exkluzivní informace týkající se bezpečnosti, energetické bezpečnosti, českých ekonomických zájmů, mezinárodního terorismu a významné zpravodajské informace pro české zahraničněpolitické zájmy,“ uvedl předseda vlády.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26158 lidí

Podle premiéra se civilní rozvědce daří naplňovat všechna její zákonná poslání a její často exkluzivní informace jsou vysoce ceněny nejen ze strany vlády. „Jsou ceněny i na mezinárodní scéně. Úřad pro zahraniční styky a informace je respektovaným partnerem, a to i v případě těch největších zahraničních zpravodajských služeb,“ dodal premiér.

Civilní rozvědka je jedinou českou zpravodajskou službou, která dosud nemá svou vlastní zákonnou úpravu. „To se změní. Máme v úmyslu připravit zákon o ÚZSI a tuto situaci po letech napravit,“ řekl předseda vlády. Zpravodajcům poděkoval za dosavadní práci a ocenil také úzkou spolupráci úřadu s Bezpečnostní informační službou a Vojenským zpravodajstvím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…