Úřad vlády: Premiér Petr Fiala navštívil Bezpečnostní informační službu

17.10.2022 19:38

Předseda vlády ČR Petr Fiala navštívil v pondělí 17. října 2022 sídlo Bezpečnostní informační služby. Po 24 letech byl tak teprve druhým vysoce postaveným představitelem státu, který po jednání společně s ředitelem BIS veřejně vystoupil. Prvním byl tehdejší prezident Václav Havel v roce 1998.

Úřad vlády: Premiér Petr Fiala navštívil Bezpečnostní informační službu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

V rámci dnešní návštěvy se premiér Petr Fiala seznámil s výroční zprávou za rok 2021. Jednal s ředitelem BIS Michalem Koudelkou a jeho týmem. 

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
Setkání se uskutečnilo ve dnech, kdy uplynulo 8 let od tragického výbuchu ve Vrběticích. Při něm zemřeli dva lidé a výbuchy způsobily miliardové škody. Právě díky práci bezpečnostních složek včetně BIS se podařilo zjistit spojitost mezi ruskou rozvědkou a těmito výbuchy. Předseda vlády pochválil vzájemnou spolupráci a ocenil BIS za to, jak přispívá k ochraně zájmů ČR a jejích občanů.

„Informace, které vláda i já osobně od BIS dostáváme a se kterými je v podobě neutajované části výroční zprávy seznamována také veřejnost, se ukazují jako přesné a v současné době i velice důležité,“ uvedl Fiala.

Premiér také zmínil, že svou osobní návštěvou by rád vyjádřil zájem vlády o činnost BIS, a tím i poděkoval těm, kteří pracují v tajných službách pro český stát.

Význam bezpečnostních složek podle premiéra Petra Fialy v současné mezinárodní situaci vzrůstá, zejména kvůli ruské agresi na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…