Úřad vlády: Vláda schválila další výstavbu dopravní infrastruktury

17.08.2023 16:08 | Tisková zpráva

Po dvoutýdenní přestávce se ve středu 16. srpna 2023 opět sešla vláda Petra Fialy, aby na další řádné schůzi projednala mimo jiné návrh zákona o dorovnávacích daních, návrh zákona o hromadném řízení či návrh harmonogramu migrace webových stránek a e-mailových serverů ústředních orgánů státní správy na jednotnou doménu gov.cz. Zabývala se také dalšími možnostmi financování výstavby klíčových projektů dopravní infrastruktury formou spolupráce veřejného a soukromého sektoru.

Úřad vlády: Vláda schválila další výstavbu dopravní infrastruktury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Soukromí investoři se budou podílet na výstavbě dalších úseků dálnic a klíčových železničních tratí. Vláda na základě vyhodnocení studie proveditelnosti odsouhlasila pokračování přípravy výstavby dvou železničních staveb – tratě Praha-Veleslavín – letiště Václava Havla – Kladno a části IV. koridoru mezi Nemanicemi a Ševětínem formou PPP. Zároveň schválila záměr zpracovat studii proveditelnosti možnosti realizace formou PPP pro vysokorychlostní tratě Moravská brána (Prosenice – Hranice na Moravě – Ostrava-Svinov), Jižní Morava (Modřice–Rakvice) a modernizaci tratě Brno–Přerov a pro vybrané úseky dostavby dálnic D0 (pražský okruh), D3 a D55.

„Dostavba kvalitní dálniční a železniční sítě je základní podmínkou, aby Česká republika byla úspěšná a konkurenceschopná. Abychom byli schopni stavět dostatečně rychle, musíme kromě prostředků ze státního rozpočtu, kterých je limitované množství, a maximálního možného využití evropských peněz, také spolupracovat se soukromými subjekty,“ konstatoval premiér Petr Fiala. „V současné době se metodou spolupráce veřejného a soukromého sektoru úspěšně staví dálnice D4 a vláda už schválila projekt výstavby D35 prostřednictvím metody PPP,“ připomněl. „Je to zásadní, protože země, ve které se nedá projet v rozumném čase z jednoho konce na druhý, zkrátka nemůže být konkurenceschopná, a my děláme konkrétní kroky, abychom tento dlouhodobý dluh dokázali napravit,“ dodal.

Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva dopravy ZDE.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23346 lidí

Vláda projednala návrh zákona o hromadném řízení, který do českého právního řádu přenáší požadavky evropské směrnice o zástupných žalobách. Hromadné žaloby by podle návrhu Ministerstva spravedlnosti mohli podávat poškození spotřebitelé proti podnikatelským subjektům pouze v kauzách týkajících se poškozování spotřebitelů, pokud se spojí alespoň dvacet poškozených, a to pouze prostřednictvím k tomu oprávněné právnické osoby, typicky neziskové organizace. Výsledkem bude vyšší ochrana práv spotřebitelů i v případech, kdy je výše uplatňované škody jednotlivce nižší než případné náklady na vedení soudního sporu. Více informací naleznete v tiskové zprávě Ministerstva spravedlnosti ZDE.

Vláda se zabývala také návrhem zákona o dorovnávacích daních, což je rovněž transpozice evropské směrnice, a to směrnice o zajištění globální minimální úrovně zdanění nadnárodních skupin podniků a velkých vnitrostátních skupin v Unii. Zákon řeší, jak zajistit minimální efektivní úroveň zdanění velkých nadnárodních skupin a velkých vnitrostátních skupin, které mají roční výnosy 750 milionů eur nebo více ve dvou ze čtyř předchozích účetních období předcházejících zdaňovacímu období, přičemž úroveň minimálního efektivního zdanění je v souladu se směrnicí stanovena ve výši 15 procent. Za současných daňových předpisů by zavedení této dorovnávací daně přineslo státní pokladně zhruba čtyři až šest miliard korun ročně. Podrobnosti obsahuje tisková zpráva Ministerstva financí ZDE.

Vláda se zabývala také problematikou nedostatku některých léčiv na českém trhu. „Za naprosto zásadní úkol Ministerstva zdravotnictví považuji zajištění dostatku léků pro naše občany. Proto jsem dnes požádal ministra zdravotnictví, aby vládu informoval o tom, jaký je aktuální stav zásob klíčových léků, čeho je nedostatek a jakým způsobem bude ministerstvo dál postupovat. Situace není jednoduchá v celé Evropě a je také důležité, aby Ministerstvo zdravotnictví ještě intenzivněji komunikovalo a vysvětlovalo všechny věci,“ uvedl předseda vlády.

Kabinet projednal a schválil také harmonogram přechodu webových stránek a e-mailových serverů ústředních orgánů státní správy na jednotnou doménu gov.cz. Jednotnou doménu „gov“ využívá již řada zemí v EU a NATO. Jejími výhodami jsou mimo jiné zvýšení kybernetické bezpečnosti, uživatelské přívětivosti a právní jistoty při komunikaci s občany, zvýšení důvěryhodnosti pro zahraniční partnery a v neposlední řadě také významné finanční úspory při správě a zabezpečení státních webů. Migrace by měla probíhat do konce roku 2024. Více v tiskové zprávě místopředsedy vlády pro digitalizaci ZDE.

Vláda se zabývala také humanitární pomocí České republiky. Schválila poskytnutí tří peněžních darů v celkové výši 62,5 milionu korun z programu Ministerstva vnitra Pomoc na místě na tři projekty pomoci se zvládáním nelegální migrace a odsouhlasila i akutní pomoc Slovinsku postiženému rozsáhlými záplavami, které v zemi způsobily rozsáhlé škody. Česká republika poskytne Slovinsku ze zásob Státních hmotných rezerv tři náhradní přemostění těžkou mostovou soupravou a s nimi vyšle až 40 armádních ženistů, aby po dobu dvou měsíců pomohli postižené zemi s jejich budováním náhradních mostů. O pomoci Slovinsku se více dočtete v tiskové zprávě Ministerstva obrany ZDE.

Vláda odsouhlasila také další rozšíření vnitrostátního sankčního seznamu, který vede Ministerstvo zahraničních věcí, o tři osoby. Důvodem jejich zařazení na seznam je, že se buď přímo podílejí na výrobě zbraňových systémů pro režim Vladimíra Putina, nebo mají z výnosů takové činnosti prospěch. Více v tiskové zprávě Ministerstva zahraničních věcí ZDE. Aktuální sankční seznam naleznete ZDE.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…