Úřad vlády: Vláda schválila podmínky pro vyplácení dotací včelařům i další postup v poskytování humanitární pomoci Ukrajině

22.02.2023 19:38 | Tisková zpráva

Čeští včelaři budou moci získat na podporu svého podnikání až 110 milionů korun ročně. O tom, která opatření v sektoru včelařství budou z evropských a státních peněz v novém programovém období Společné zemědělské politiky podpořena, rozhodla nařízením vláda Patra Fialy na jednání ve středu 22. února 2023.

Úřad vlády: Vláda schválila podmínky pro vyplácení dotací včelařům i další postup v poskytování humanitární pomoci Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Projednala také postup, jakým bude v letošním roce poskytována humanitární pomoc Ukrajině prostřednictvím Hasičského záchranného sboru ČR a Správy státních hmotných rezerv, a zabývala se také rozvojem kvantových technologií v České republice.

Nařízení vlády o stanovení podmínek provádění opatření v odvětví včelařství, které projednala a schválila vláda, stanovuje podmínky poskytování dotací pro tento sektor tak, aby Česká republika splnila podmínky stanovené předpisy Evropské unie a mohla poskytovat včelařům finanční podporu z nového programového období Společné zemědělské politiky 2023–2027. Čeští včelaři si tak budou moci rozdělit zhruba 110 milionů korun ročně, půl na půl z evropských dotací a ze státního rozpočtu, například na školení pro včelaře a výstavnictví, na investice do hmotného majetku či na boj proti včelím nákazám. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva zemědělství ZDE.

Podobně vláda schválila i novelu nařízení vlády o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů, která rovněž souvisí se zahájením nového programového období Společné zemědělské politiky 2023–2027 a se změnou předpisů Evropské unie a s novelou zákona o zemědělství, která vstoupila v účinnost od 1. ledna a například definuje jednotlivé druhy zemědělské kultury v evidenci půdy tak, aby byly splněny podmínky stanovené evropskými předpisy, nebo rozšiřuje druhy ekologicky významných prvků v jejich evidenci o nový krajinný prvek skalka.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28576 lidí

Vláda se zabývala také tím, jak i v letošním roce podpořit Ukrajinu humanitárními dary prostřednictvím Hasičského záchranného sboru ČR nebo ze zásob Správy státních hmotných rezerv. Stejně jako v loňském roce ve snaze o maximální zjednodušení administrace této humanitární pomoci dala oběma organizacím předběžný souhlas s udělením výjimky z podmínky nepotřebnosti darovaného materiálu až do souhrnné výše 200 milionů korun za rok. Hasiči budou moci zprostředkovávat i humanitární pomoc věnovanou Ukrajině od soukromých donátorů, kteří sami nejsou schopni zorganizovat dovoz darovaného materiálu na Ukrajinu. Vláda souhlasila s tím, že se darovaný materiál nejprve převede jako dar České republice, konkrétně Ministerstvu vnitra, a hasiči ho pak ukrajinské straně dopraví.

Kabinet schválil rovněž návrh zahájit koordinaci rozvoje kvantových technologií v České republice. Kvantové technologie jsou klíčové k tomu, aby si Evropa i v budoucnu udržela nejen konkurenceschopný průmysl, ale i vojenskou a civilní bezpečnost, Česká republika ale jejich zapojení do strategických odvětví není připravena řešit. Napravit tento stav chce vláda tím, že koordinací rozvoje kvantových technologií pověřila Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, který disponuje odbornými a personálními kapacitami v této oblasti a historicky byl aktivně zapojen do aktivit na úrovni Evropské unie. Finanční prostředky na jejich rozvoj chce čerpat z Národního plánu obnovy.

Kabinet odsouhlasil návrh ministra dopravy zrušit v rámci úsporných opatření ke konci roku 2023 Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře a převést jeho agendu pod Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Vláda schválila také návrh měnící novelu zákona o podpoře regionálního rozvoje. Novela z loňského roku, která byla přijata v souvislosti se zrušením regionálních rad regionů soudržnosti, neobstála před Nejvyšším správním soudem, a je proto ji nutné upravit tak, aby soudnímu nálezu vyhověla a odpovídala původnímu záměru zákonodárce.

Výsledky jednání vlády naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…