Úřad vlády: Vláda schválila zastropování cen energií pro velké firmy a zvýšila životní a existenční minimum

14.12.2022 18:47 | Tisková zpráva

Velké průmyslové podniky a další firmy, na které se až dosud nevztahovalo vládou nařízené zastropování cen energií budou od 1. ledna 2023 platit za elektřinu a plyn stejné maximální částky jako domácnosti či malí a střední podnikatelé.

Úřad vlády: Vláda schválila zastropování cen energií pro velké firmy a zvýšila životní a existenční minimum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Příslušnou novelu nařízení vlády schválila vláda Petra Fialy na jednání ve středu 14. prosince 2022. Rozhodla také o zvýšení životního a existenčního minima a zabývala se i dalším postupem při podpoře teplárenství či další výplatou tzv. solidárního příspěvku za ubytovávání válečných uprchlíků z Ukrajiny.

Nařízení vlády o stanovení cen elektřiny a plynu v mimořádné tržní situaci se až dosud týkalo jen domácností, živnostníků, malých a středních firem, subjektů veřejného sektoru a dalších zákazníků. Novelou se rozšíří i na zbývající velké firmy. Umožňuje to aktualizované rozhodnutí Evropské komise o Dočasném krizovém rámci pro rok 2023, jehož přijetí je jedním z velkých úspěchů českého předsednictví v Radě EU. Pro velké firmy budou platit stejné podmínky jako pro ostatní odběratele, tedy nanejvýš 5 000 Kč za MWh u elektřiny a 2 500 korun za MWh u plynu (bez DPH a distribučních poplatků) na 80 procent nejvyšší měsíční spotřeby z minulých pěti let. Více v tiskové zprávě Ministerstva průmyslu a obchodu ZDE.

Vláda se zabývala také plánem podpory segmentu teplárenství. České teplárenství mělo projít procesem dekarbonizace, Česká republika pro to připravila všechnu potřebnou legislativu i procesy včetně alokace finančních prostředků, ale příslušný program podpory dosud nebyl notifikován ze strany Evropské komise. Situace negativně ovlivnily i aktuální problémy vyvolané ruskou agresí na Ukrajině. Komise proto vzhledem k nastalým okolnostem doporučila využít k podpoře zákazníků v teplárenství opatření podle Dočasného krizového rámce, a Ministerstvo průmyslu a obchodu proto navrhlo připravit nový podpůrný program na pomoc se zvládnutím krize a v procesu transformační podpory pokračovat až po dokončení platnosti Dočasného krizového rámce, tedy po 1. lednu 2024. Kabinet tento postup odsouhlasil.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

Vláda rozhodla o zvýšení částek životního minima a existenčního minima od 1. ledna 2023 o 5,2 procenta. Podle zákona o životním a existenčním minimu může vláda tyto částky, které jsou důležité pro výpočet řady sociálních dávek či pro exekuce, zvýšit v pravidelném termínu od 1. ledna, pokud příslušný index spotřebitelských cen v rozhodném období vzroste alespoň o pět procent. Podle údajů ČSÚ vykázal v rozhodném období od května do září 2022 příslušný index spotřebitelských cen nárůst 5,2 procenta. Vláda může obě částky zvýšit i v mimořádném termínu, přičemž počátkem nového rozhodného období bude 1. říjen 2022.

Kabinet novelizoval také nařízení vlády o příspěvku pro solidární domácnost na období druhého pololetí roku 2022. Novelizace spočívá v prodloužení platnosti tohoto nařízení i na první čtvrtletí roku 2022, a to za stejných podmínek jako dosud. Výše příspěvku tudíž až do konce března zůstává na 3 000 korun na osobu měsíčně (nanejvýš 9 000) při ubytování společně se žadatelem a 5 000 korun na osobu měsíčně (nanejvýš 15 000 korun za pět a více osob) v případě samostatného bydlení.

Vláda rozhodla rovněž o navýšení státních příspěvků pro zřizovatele zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc a na výkon pěstounské péče. V obou případech dochází od 1. ledna 2023 ke zvýšení o deset procent. Novým rozhodnutím vlády dojde rovněž k navýšení úhrady nákladů rodičem za službu péče o dítě v dětské skupině. V souladu se zněním zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině dochází od 1. ledna 2023 k navýšení maximální výše úhrady o 720 korun na 4 720 korun.

Podrobnosti k bodům z agendy MPSV naleznete v souhrnné tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí ZDE.

Kabinet schválil také program podpory návštěvnosti destinace České Švýcarsko. Část národního parku České Švýcarsko zpustošil masivní červencový požár, což se v celém regionu negativně promítlo do zájmu turistů a dalších návštěvníků o služby cestovního ruchu. Právě cestovní ruch přitom měl být jedním z důležitých nástrojů restrukturalizace strukturálně postiženého Ústeckého kraje. Vláda proto odsouhlasila návrh Ministerstva pro místní rozvoj, které ve spolupráci s Ústeckým krajem připravilo program podpory této destinace formou zvýhodněných voucherů na ubytování ve výší 300 korun na osobu a noc. Ministerstvo i kraj na tento program vyčlenily po pěti milionech korun.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…