Úřad vlády: Vláda schválila změny v programu Antivirus na pomoc zaměstnavatelům

29.11.2021 16:14 | Tisková zpráva

Zaměstnavatelé budou moci dál čerpat finanční pomoc na mzdy zaměstnanců v karanténě nebo na překážce v práci související s epidemií nemoci covid-19.

Úřad vlády: Vláda schválila změny v programu Antivirus na pomoc zaměstnavatelům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

O prodloužení programu Antivirus A a opětovné aktivaci programu Antivirus B rozhodla vláda Andreje Babiše v demisi na jednání v pondělí 29. listopadu 2021. 

Anketa

Těšíte se, až se kabinet Petra Fialy ujme vlády?

5%
91%
hlasovalo: 15146 lidí

Program Antivirus A umožňuje zaměstnavatelům pokrýt státním příspěvkem 80 procent mzdových nákladů na zaměstnance (až do výše 39 000 korun měsíčně), který byl poslán do karantény nebo do izolace. Vláda rozhodla o prodloužení jeho platnosti s tím, že dojde k prodloužení doby uznatelnosti výdajů programu do 28. února 2022. Dosud měl program Antivirus A skončit koncem letošního roku.

Zároveň vláda znovu aktivovala i režim Antivirus B, který kompenzuje zaměstnavatelům náklady na zaměstnance, kteří se v důsledku dopadů pandemie ocitli v režimu překážky v práci na straně zaměstnavatele. U těchto zaměstnanců bude stát zaměstnavateli proplácet 60 procent výše náhrady mzdy zaměstnanci včetně povinného pojistného, a to až do výše 29 000 korun měsíčně. Nově stanovené druhé období uznatelnosti výdajů bude trvat od 1. listopadu 2021 do 28. února 2022.

Celý program Antivirus pak byl rozhodnutím vlády prodloužen do 30. června 2022, což umožní až do tohoto termínu jednotlivé programy Antiviru v případě potřeby dále prodlužovat. Více v tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí ZDE.

Vláda prodiskutovala také návrh Ministerstva zdravotnictví na novelu vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem. Novela počítá se zavedením povinného očkování proti nemoci covid-19 pro osoby starší 60 let a pro vybrané profese, například policisty, vojáky a další ozbrojené složky, hasiče, zdravotníky či zaměstnance v sociální péči. Na základě dnešní diskuse vypracuje Ministerstvo zdravotnictví finální podobu novely, která projde dalším legislativním procesem, na jehož konci ji znovu posoudí vláda.

Vláda projednala a schválila také vydání nového krizového opatření, jež navrhlo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jedná se o opatření, které platilo už za předchozích nouzových stavů a které se v praxi osvědčilo. Jeho smyslem je upravit podmínky správních řízení v oblasti nepojistných sociálních dávek a vyřizování průkazu pro osoby se zdravotním postižením tak, aby se minimalizovaly kontakty žadatelů se zaměstnanci Úřadu práce ČR či související nutnost chodit si vyzvedávat dokumenty na poštovní přepážky.

Výsledky jednání vlády 29. listopadu 2021 naleznete ZDE.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…