Usnesení 134. zasedání Pléna České konference rektorů

20.02.2016 14:16

Plénum České konference rektorů (ČKR) přijalo na svém 134. zasedání, Výročním shromáždění ČKR, konaném dne 18. 2. 2016 v Brně, následující usnesení:

Usnesení 134. zasedání Pléna České konference rektorů
Foto: ČKR
Popisek: Česká konference rektorů - logo

1. ČKR je velmi zklamána ze současného stavu rozpočtu veřejných vysokých škol v oblasti vzdělávání, kdy pokles v této kapitole povede zejména k pokračujícímu snižování ohodnocení vysokoškolských učitelů a dalších vysokoškolských zaměstnanců, což ohrožuje některé obory.

2. ČKR oceňuje a podporuje iniciativu ministryně školství, mládeže a tělovýchovy K. Valachové dosáhnout 18% podílu kapitoly vysokých škol v rámci rozpočtu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a tento podíl stabilizovat či případně navyšovat.

3. ČKR vítá schválení novely zákona o vysokých školách Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR. Schválený pozměňovací návrh úpravy pravomoci vysokých škol a fakult v oblasti pracovněprávních vztahů (§ 24) však považuje za nevhodný, který ohrozí fungování vysokých škol.

4. ČKR trvá na důsledném naplňování zákona č. 130/2002 Sb. vzhledem ke skutečnosti, že chronické problémy v oblasti hodnocení vědy a výzkumu v ČR přetrvávají a současná situace nevykazuje žádné známky zlepšení. ČKR žádá, aby místopředseda Vlády ČR pro vědu, výzkum a inovace P. Bělobrádek bezodkladně přijal odpovídající opatření vedoucí k bezproblémovému a včasnému procesu hodnocení výsledků výzkumu, vývoje a inovací v souladu se zákonnými normami.

5. ČKR vyzývá místopředsedu Vlády ČR pro vědu, výzkum a inovace P. Bělobrádka, aby se zástupci Evropské komise a s Vládou ČR bezodkladně projednal jednotný závazný vyklad a uplatňování pojmu „veřejná podpora“ zejména v kontextu jeho užití v rámci operačních programů.

6. ČKR konstatuje, že vysoké školy jsou připraveny realizovat společenskou objednávku navýšení počtu přijímaných uchazečů do bakalářského oboru všeobecná sestra, a to už pro akademický rok 2016/2017, za předpokladu cíleného navýšení příspěvku mimo kapitolu rozpočtu vysokých škol.

7. ČKR podporuje stanovisko Asociace vysokoškolských vzdělavatelů nelékařských zdravotnických profesí k návrhu novely zákona č. 96/2004 Sb.

8. ČKR podporuje takové změny zákona o České televizi a Českém rozhlase, které umožní, aby Rada České televize a Rada Českého rozhlasu, které mají být orgány veřejnosti dozírajícími na plnění poslání médií veřejné služby, byly jmenovány ze zástupců relevantních odborných, společenských a profesních organizací.

Za Českou konferenci rektorů
Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA předseda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…