Úspěšný start kontrolního hlášení: 96% podání je bezchybných

29.02.2016 16:34

Plátci DPH podali do 25. února Finanční správě 245 tisíc kontrolních hlášení. Příjem podání proběhl naprosto hladce. Drtivá většina podaných kontrolních hlášení (96%) byla podána ve správném formátu a struktuře a byla bez jakýchkoliv problémů přijata a zaevidována. Nyní se data párují a analyzují. Výstupy budou případně podkladem pro kontrolní činnost správce daně.

Úspěšný start kontrolního hlášení: 96% podání je bezchybných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„Mám radost, že se tento přelomový systém v boji s daňovými úniky rozjel takto zlehka a bez výraznějších problémů,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš. „Potvrdilo se, že tvrzení, že kontrolní hlášení nepůjde podat a podobné účelové výmysly, kterým jsme v posledních týdnech čelili, bylo nutno brát s velkou rezervou,“ dodal Babiš.

Plátci, jejichž podání nebylo možno zpracovat z důvodu chybného formátu a struktury (cca 4%), jsou vyzýváni k odstranění vad prostřednictvím podání „nového“ kontrolního hlášení. Pokud zjednají ve výzvou stanovené lhůtě nápravu, žádná sankce jim nehrozí. Nejčastějším důvodem chybného formátu a struktury kontrolního hlášení bylo nevyplnění ID datové schránky nebo e-mailu nebo chybějící či chybný formát DIČ odběratele/dodavatele.

„Plátci přistoupili k prvnímu podání kontrolního hlášení zodpovědně, za což jim patří velké díky. Věřím, že drobné chyby, které se vyskytly, se jim podaří odstranit a Finanční správa se bude moci plně soustředit na nepoctivé,“ řekl generální ředitel generálního ředitelství Martin Janeček.

V případě, že při párování dat z kontrolního hlášení bude zjištěn nesoulad mezi údajem dodavatele a údajem odběratele, budou oba vyzváni ke změně nebo potvrzení původních údajů. Lhůta pro reakci je 5 dní. Pokud plátce zareaguje v plném rozsahu vyzývaných skutečností, sankce mu nehrozí.

Pokuty ve výši 1 000 korun za pozdní podání bez výzvy správce daně Finanční správa do nabytí účinnosti novely udělovat nebude. Nabytím účinnosti novely by totiž mělo dojít u těchto pokut (vzniklých do této doby) k jejich zániku.

Podrobné informace ke kontrolnímu hlášení naleznete na internetových stránkách Finanční správy na adrese: http://www.financnisprava.cz/kontrolnihlaseni. K dispozici je též infolinka, určená výhradně pro dotazy ke kontrolnímu hlášení, a to na telefonním čísle 296 853 863 nebo 296 854 393 (pondělí až pátek od 9:00 do 15:00 hodin).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…