Ústavní soud: Rychetský žádá vyloučení Ústavního soudu Ruska a Běloruska z CECC

02.03.2022 21:44 | Tisková zpráva

V souvislosti s probíhající invazí vojsk Ruské federace na Ukrajinu navrhl předseda Ústavního soudu České republiky vyloučení Ústavního soudu Ruské Federace a Ústavního soudu Běloruska z Konference evropských ústavních soudů.

Ústavní soud: Rychetský žádá vyloučení Ústavního soudu Ruska a Běloruska z CECC
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Konference evropských ústavních soudů (Conference of European Constitutional Courts, CECC) je nejvýznamnější evropskou organizací určenou pro spolupráci ústavních soudů. Od svého založení v roce 1972 usiluje o prosazování nezávislosti ústavních soudů jako zásadního prvku pro zaručení a konkrétní uplatňování demokracie a právního státu, se zvláštním ohledem na ochranu lidských práv. Jejími řádnými členy se mohou stát pouze evropské ústavní soudy a analogické instituce vykonávající nezávisle svou soudní činnost a dodržující základní zásady demokracie a právního státu, stejně jako ochrany lidských práv.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský navrhl členským soudům organizace CECC, v jejímž čele stál v letech 2017–2021, aby bezodkladně hlasovali o vyloučení Ústavního soudu Ruské Federace, eventuálně o pozastavení jeho členství. Před několika dny byla Ukrajina napadena ozbrojenými silami Ruské federace, čímž se Ruská federace dopustila flagrantního porušení mezinárodního práva a hodnot, na nichž stojí mezinárodní společenství. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský konstatoval, že si lze stěží představit jednání, které by více odporovalo zásadám demokracie, právního státu a ochrany lidských práv, k jejichž podpoře se CECC zavazuje. Ve světle jednání Ruské federace proto nepokládá za možnou řádnou a účinnou spolupráci CECC s Ústavním soudem Ruské federace, jenž je vrcholným ústavním orgánem tohoto státu. Pavel Rychetský ve svém návrhu rovněž připomněl, že k porušení teritoriální integrity Ukrajiny došlo již před několika lety postupem Ruské federace na Krymském poloostrově, přičemž Ústavní soud Ruské federace svým rozhodnutím ze dne 19. března 2014 anexi Krymu legitimizoval. Je na místě doplnit, že k pozastavení členství Ruské federace přistoupila již před několika dny Rada Evropy. 

Na nynějších aktivitách směřujících proti teritoriální integritě Ukrajiny se podílí rovněž Bělorusko. Z uvedeného důvodu se návrh na vyloučení, eventuálně pozastavení členství, týká rovněž Ústavního soudu Republiky Bělorusko, které má status přidruženého člena.

Obdobný návrh podal předseda českého Ústavního soudu také stálému sekretariátu Světové konference o ústavním soudnictví (WCCJ), jejímiž členy jsou rovněž ruský a běloruský Ústavní soud. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…