Ústavní soud: Soudní dvůr Evropské unie si připomněl sedmdesát let od svého vzniku

08.12.2022 15:02 | Tisková zpráva

Počátkem padesátých let 20. století se šestice evropských států (Belgie, Nizozemsko, Lucembursko, Itálie, Francie a Spolková republika Německo) dohodla na vytvoření Evropského společenství uhlí a oceli. V roce 1957 vytvořila tatáž šestice zemí Evropské společenství pro atomovou energii a Evropské hospodářské společenství. Tato integrační uskupení dala později vzniknout Evropské unii, která dnes sdružuje sedmadvacet států starého kontinentu.

Ústavní soud: Soudní dvůr Evropské unie si připomněl sedmdesát let od svého vzniku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Již Evropské společenství uhlí a oceli spoléhalo ve své institucionální struktuře na soudní orgán povolaný k výkladu a aplikaci práva Společenství a k rozhodování relevantních právních otázek. Soudní dvůr Evropské unie tak přímo vyrůstá z instituce, která začala působit již v roce 1952.

Své sedmdesáté výročí si Soudní dvůr připomněl fórem soudců, které tentokrát neslo název „Justice blízká občanovi“. Široké setkání představitelů unijní justice (nadnárodní i vnitrostátní) bylo zahájeno v neděli 4. prosince promítnutím dokumentárního filmu o Soudním dvoře, který byl natočen speciálně pro jeho 70. výročí. Pondělní den (5. prosince) byl celý věnován odborné konferenci, která se zaměřila na trojici témat: 1. řízení o předběžné otázce – nedávný vývoj, 2. pojem soudní nezávislosti v unijním právu a 3. Tribunál a konflikty v Evropě: nedávný vývoj na poli opatření proti Bělorusku a Rusku. Kromě toho proběhly v odpoledních hodinách ještě tři paralelní semináře zaměřené na následující otázky: a) srozumitelnost soudních rozhodnutí, b) charakteristické názvy soudních věcí: označení věci bez odhalení totožnosti stran, c) soudní komunikace navenek. Letošní jubilejní fórum soudců bylo završeno v úterý (6. prosince) slavnostním zasedáním, kterého se zúčastnila také Jeho královská Výsost princ Guillaume, dědičný velkovévoda lucemburský.

Ústavní soudu České republiky byl v Lucemburku reprezentován svým předsedou panem Pavlem Rychetským.

Pavel Dvořák
vedoucí odboru vnějších vztahů a protokolu

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…