Ústavní soud znovu otevřel otázku přiměřenosti místních šetření ve věci takzvaného kartelu pekáren

18.02.2016 20:33

Ústavní soud dnes zrušil dva rozsudky Nejvyššího správního soudu a jeden rozsudek Krajského soudu v Brně ve věci společností DELTA PEKÁRNY a. s., OK REST a. s. a PENAM a. s. a věc vrátil Nejvyššímu správnímu soudu k novému projednání.

Ústavní soud znovu otevřel otázku přiměřenosti místních šetření ve věci takzvaného kartelu pekáren
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Ústavní soud uvedl, že předmětnými rozsudky bylo porušeno právo stěžovatelek na respektování soukromého a rodinného života chráněného čl. 8 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. Přiklonil se tak k závěrům rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) ze dne 2. 10. 2014 s tím, že správní soudy by se měly znovu zabývat přiměřeností místních šetření. Sankční rozhodnutí ÚOHS zůstává v platnosti.

Úřad nadále zastává stanovisko, že pokud provede šetření na místě, podléhá jeho zákonnost bezprostřední soudní kontrole, neboť se soutěžitelé mohou bránit žalobou na ochranu před nezákonným zásahem, a to bez ohledu na českou judikaturu vydanou před rozhodnutím ESLP ve věci DELTA PEKÁRNY. Úřad je současně přesvědčen, že možnost takové soudní kontroly je dostatečným naplněním požadavků ESLP i dnešního nálezu Ústavního soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…