Ústecký kraj: Přes Havajské ostrovy k ženám ve vědě a Aspergerovu syndromu

16.02.2022 19:33 | Tisková zpráva

Většina únorových akcí knihovny bude probíhat online. Pro čtenáře je na tento měsíc připravena například přednáška o blackoutu, beseda s úspěšnými českými vědkyněmi nebo streamované autorské čtení. Naživo se pak uskuteční osvětová akce pořádaná u příležitosti Mezinárodního dne Aspergerova syndromu.

Ústecký kraj: Přes Havajské ostrovy k ženám ve vědě a Aspergerovu syndromu
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem se s ohledem na pandemickou situaci rozhodla ponechat většinu svých únorových akcí pro veřejnost v online prostoru. Přesto se však krajská knihovna snaží, aby její programová nabídka byla pestrá a uspokojila zájmy a potřeby různých skupin uživatelů.

Konkrétně se pak čtenáři v tomto měsíci mohou těšit například na přednášku inženýra Štěpána Zelmana z Jaderné elektrárny Temelín, který vysvětlí, co je to blackout a jaké hrozby jsou s ním spojeny, nebo na moderovanou besedu s úspěšnými českými vědkyněmi z různých oborů. Součástí programu je již tradičně i cestovatelská beseda, v rámci níž se tentokrát diváci seznámí s přírodními krásami a kulturními tradicemi Havajských ostrovů.

„Všechny zmiňované akce jsou zdarma a budou probíhat prostřednictvím komunikační platformy ZOOM. Jedinou podmínkou účasti je včasná rezervace místa, na jejímž základě zájemce obdrží odkaz s přístupovými údaji do online konferenční místnosti, kde bude akce probíhat,“ popisuje fungování online akcí a rezervačního systému ředitelka knihovny Jana Linhartová.

Kromě platformy ZOOM se knihovna v současné době učí využívat k realizaci online akcí i další komunikační kanály. Na středu 16. února je pro čtenáře připraveno streamované autorské čtení z publikace Literární JednoHubky, jejímiž autory jsou účastníci kurzů tvůrčího psaní. „Vysílat se chystáme přímo z prostor Lidové půjčovny, kde kurzy tvůrčího psaní obvykle probíhají. Pro mnohé z našich začínajících autorů to bude jejich první živé vysílání, proto chceme, aby byli v prostředí, které dobře znají a cítí se v něm komfortně,“ vysvětluje Jana Linhartová.

Vedle zmiňovaných online akcí se knihovna rozhodla v únoru realizovat i dvě akce naživo. První z nich bude patřit dětským čtenářům, pro které bude v pondělí 14. února připravena v Dětském oddělení knihovny výtvarná dílna.

Na pátek 18. února pak knihovna u příležitosti Mezinárodního dne Aspergerova syndromu připravila osvětovou akci s odborníky, kteří se věnují lidem s poruchami autistického spektra. Součástí této akce bude i čtení z českého předkladu knihy A proto skáču, jejímž autorem je třináctiletý autista Naoki Higashida.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…