Ústecký kraj: Příjem žádostí o poskytnutí kotlíkové dotace začíná už v srpnu

31.07.2023 7:05 | Tisková zpráva

Dne 1. srpna 2023 v 10:00 zahájí Ústecký kraj příjem žádostí o poskytnutí kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti. Žádosti bude možné podávat až do 31. srpna 2024. Dotační program na výměnu kotlů pro nízkopříjmové domácnosti schválilo Zastupitelstvo Ústeckého kraje dne 26. června 2023. Dotační program byl vyhlášen a zveřejněn na úřední desce kraje dne 28. června 2023.

Ústecký kraj: Příjem žádostí o poskytnutí kotlíkové dotace začíná už v srpnu
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

Od září 2024 začne ze zákona platit zákaz vytápění starými kotli na uhlí nebo dřevo, které nedosahují alespoň 3. emisní třídy. Ministerstvo životního prostředí poskytuje na jejich výměnu dotace již od roku 2015 prostřednictvím programu kotlíkových dotací. Pro Ústecký kraj je vyčleněno přes 70 milionů korun, za které bude možné vyměnit přes 400 zastaralých kotlů na pevná paliva za kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo. V případě vyššího zájmu o dotaci nad rámec přidělených finančních prostředků počítá MŽP s navýšením alokace projektu.

Dotační program je opět zaměřen na nejzranitelnější domácnosti - zejména na seniory a domácnosti pobírající příspěvek na bydlení. Žadatelem o dotaci může být vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu, samostatně vytápěného bytu v bytovém domě nebo trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci v Ústeckém kraji. Dotace může pokrýt až 95 % způsobilých výdajů. Na tepelné čerpadlo lze čerpat dotaci v maximální výši 180 tisíc korun a na kotel na biomasu v maximální výši 130 tisíc korun.

Příjem žádostí bude zajištěn opět elektronicky. Zájemce o dotaci se již nyní může na podání žádosti připravit. Elektronický formulář je již zpřístupněn na krajském webu KOTLÍKOVÁ DOTACE 2023 - 6. Výzva Ústeckého kraje - ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST O DOTACI: Kotlíková dotace: Ústecký kraj (kr-ustecky.cz). Odeslání předvyplněného elektronického formuláře bude možné od 1. srpna 2023. Součástí formuláře je i přehled potřebných příloh, které se po podání žádosti dokládají. Potřebné formuláře, které se k žádosti přikládají, jsou již nyní na webu vyvěšeny. 

Stejně jako v předchozí výzvě kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti bude umožněno vyplacení dotace formou zálohy a doplatku po provedení výměny. Záloha bude žadateli uvolněna na základě zálohové faktury vystavené dodavatelem, po dokončení a doložení realizace bude zbylá částka uvolněna na základě doložení všech potřebných dokladů. Kotlíkovou dotaci mohou využít i zájemci, kteří již výměnu tepelného zdroje provedli. Výdaje jsou způsobilé i zpětně od 1. ledna 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…