Už deset let jedná EUSTAFOR za podniky i majitele s evropskými institucemi

17.05.2016 7:32

Lesy ČR jsou již desátým rokem aktivním členem EUSTAFORU (European State Forest Association), evropské asociace, která v Bruselu prosazuje společné zájmy 30 partnerů včetně 22 zástupců státních lesů.

Už deset let jedná EUSTAFOR za podniky i majitele s evropskými institucemi
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Letos EUSTAFOR vymezil témata, o nichž bude v letech 2016 až 2018 v rámci evropské lesnické politiky jednat s Evropskou komisí i parlamentem. Jde o novou strategii Evropské unie ke změnám klimatu po roce 2020, obnovitelné zdroje energií, bioekonomiku, rozvoj venkova, ekonomiku a konkurenceschopnost státních lesnických podniků, soustavu chráněných území, kterou společně vytvářejí členské státy EU nazvané Natura 2000, podporu biologické rozmanitosti lesů a rozvoj jejich dalších funkcí. Cílem EUSTAFORU je zachovat a posilovat trvale udržitelné hospodaření v lesích. „Znamená to, že se státní lesnické podniky chovají coby správci vůči lesům zodpovědně. Starají se o ně tak, aby je předali dalším generacím alespoň v tak dobrém stavu, v jakém je převzali. Dále hledají nové cesty pro inovace v lesnickém oboru, jde o tak zvanou zelenou ekonomiku. Hospodářské lesy musí také přinášet profit. Důležitá je i konkurenceschopnost státních podniků a společenská odpovědnost, tedy zaměstnávání lidí,“ dodal Daniel Szórád.

Aktuálním tématem EUSTAFORU je duální certifikace lesů, a to známkami PEFC a FSC. Loni v listopadu uspořádaly Lesy ČR na toto téma pražskou konferenci. Vyplynul z ní závěr, že certifikace lesních majetků není nezbytná, požaduje ji ale trh. Pro všechny vlastníky lesa je zcela dobrovolná s tím, že zavádět pro jeden majetek obě známky kvality není třeba. „V zemích s přísnou státní lesnickou legislativou, jakou má i Česká republika, nepovažujeme certifikaci lesních majetků za nezbytnou záruku kvality lesnického hospodaření. Certifikovat lesy oběma známkami není nutné,“ řekl generální ředitel státního podniku Lesy ČR Daniel Szórád.

Také proto Lesy ČR spolu s Vojenskými lesy a statky ČR a Sdružením vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR počátkem tohoto roku oslovily společnost IKEA a požádaly o přehodnocení strategie firmy nakupovat od roku 2020 jen dřevo s FSC certifikátem. Lesy ČR využívají známku PEFC a toto nařízení je podle nich diskriminační. Jednání se švédskou společností zatím neskončila.

Nejbližší akce EUSTAFOR:
30. 5. - 3. 6. 2016 - Zelený týden – prezentace EUSTAFOR v Evropské komisi
červen 2016 - konference státních lesů v Anglii

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šest rodáků. TV Brno 1 odvysílá příběh dvacátého století

17:24 Šest rodáků. TV Brno 1 odvysílá příběh dvacátého století

Největší regionální televize na jižní Moravě TV BRNO 1 nabídne jako jediná regionální televize sedmi…