V Dolních Vilémovicích byla otevřena výstava o Janu Kubišovi, připravil ji VHÚ

25.10.2015 19:03

Stovky lidí se dnes v Dolních Vilémovicích na Třebíčsku zúčastnily odhalení busty a otevření stálé expozice o jednom z největších hrdinů českých moderních dějin Janu Kubišovi. Výjimečnost události podtrhla účast posledního žijícího parašutisty vysazeného na území protektorátu, generálporučíka Jaroslava Klemeše.

V Dolních Vilémovicích byla otevřena výstava o Janu Kubišovi, připravil ji VHÚ
Foto: VHÚ
Popisek: Vojenský historický ústav, logo

Expozici o Janu Kubišovi, který společně s Josefem Gabčíkem provedl v květnu 1942 atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, připravil kurátor sbírek Vojenského historického ústavu Praha Zdeněk Špitálník. Bohatá výstava se nachází v Kubišově rodném domě a sleduje celý jeho život od dětských let až po smrt v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze.

„Návštěvníci zde naleznou množství textových a fotografických panelů, jsou zde také trojrozměrné předměty, které s Kubišovým životem nějakým způsobem souvisejí. Nechybějí předměty z jeho rodného domu, které se našly při rekonstrukci a k vidění jsou i věci, jež darovali lidé, kteří s Janem byli nějakým způsobem v kontaktu,“ prozradil autor výstavy s tím, že on osobně si asi nejvíce cení právě nálezů z domu, konkrétně průkazů a korespondence Jana Kubiše.

Panely drží nábojnice z místa činu

Nebyla by to ale výstava Vojenského historického ústavu Praha, aby návštěvníky také něčím nepřekvapila. Tentokrát jde například o mosazné úchyty skleněných panelů s texty, které představují dna nábojnic, které se našly na místě atentátu.

Společně se zpřístupněním expozice veřejnosti byla odhalena i busta Jana Kubiše od sochařů Bohumíry Smolejové a Stanislava F. Müllera, na niž finančně přispělo Ministerstvo obrany. Bustu společně odhalili generál Jaroslav Klemeš, starostka obce Dolní Vilémovice Jitka Boučková, senátor Miloš Vystrčil a státní tajemník Ministerstva obrany Petr Vančura.

„Skláníme se před hrdinstvím československého vojáka, který pozvedl ruku proti tyranovi. Jeho čin je důkazem, že Armáda České republiky nemusí své hrdiny ani pracně hledat, ani si je uměle vytvářet. Dobře zná jejich jména, váží si jejich odkazu,“ pronesl v projevu Petr Vančura.

V domku s popisným číslem 79 v Dolních Vilémovicích se Jan Kubiš narodil 24. června 1913. V červnu 2013 byl jeho rodný dům po rekonstrukci představen veřejnosti. Datum otevření muzea 24. října nebylo vybráno náhodně. Právě toho dne roku 1942 nacisté v koncentračním táboře Mauthausen popravili spolupracovníky československých parašutistů a vyvraždili i celou Kubišovu rodinu.

Bustu před rodným domem Jana Kubiše společně odhalili generál Jaroslav Klemeš, starostka obce Dolní Vilémovice Jitka Boučková, senátor Miloš Vystrčil a státní tajemník Ministerstva obrany Petr Vančura.

Bustu před rodným domem Jana Kubiše společně odhalili generál Jaroslav Klemeš, starostka obce Dolní Vilémovice Jitka Boučková, senátor Miloš Vystrčil a státní tajemník Ministerstva obrany Petr Vančura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…