V Helsinkách bylo přijato závazné rozhodnutí o stavbě a financování JE Hanhikivi

23.04.2014 19:05

Vlastníci společnosti Fennovoima včetně ruské jaderné korporace Rosatom přijaly 15. dubna v Helsinkách definitivní závazné rozhodnutí o stavbě a financování JE Hanhikivi. JE Hanhikivi bude stát v obci Pyhäjoki.

V Helsinkách bylo přijato závazné rozhodnutí o stavbě a financování JE Hanhikivi
Foto: red
Popisek: Rosatom

Fennovoima  dříve uvedla, že podle stávajícího harmonogramu by JE Hanhikivi mohla začít produkovat elektřinu v roce 2024.

Na JE Hanhikivi, která bude třetí finskou jadernou elektrárnou, bude postaven reaktor VVER 1200, identický s tím, který nabízelo v tendru na dostavbu JE Temelín česko-ruské konsorcium MIR 1200. Na první finské jaderné elektrárně Loviisa už více než 30 let úspěšně fungují dva ruské reaktory VVER 440.

Přímé rozhovory mezi společnostmi Fennovoima a Rusatom Overseas, dceřinou společností korporace Rosatom, byly zahájeny v dubnu 2013. Předtím jednala Fennovoima také se společnostmi Areva a Toshiba, avšak v červenci 2013 oznámila, že se již bude soustředit pouze na jednání s Rusatom Overseas.

Koncem března 2014 RAOS VOIMA OY, dceřiná společnost ruské státní korporace pro jadernou energii Rosatom a finská společnost Voimaosakeyhtiö SF, které patří dceřiná společnost Fennovoima, podepsaly dohodu o převodu akcií. Podle této dohody přešlo 34 procent akcií společnosti Fennovoima  do vlastnictví RAOS Voima Oy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…