V Historické budově Národního muzea probíhají po požáru zajišťovací práce

15.02.2016 21:34

V pátek 12. února 2016 vypukl v podstřeší Historické budovy Národního muzea požár, který byl díky profesionálnímu zásahu Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy pohotově a rychle zlikvidován. Budova nyní prochází generální rekonstrukcí, je vyklizená, a nedošlo tudíž k poškození sbírek.

V Historické budově Národního muzea probíhají po požáru zajišťovací práce
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Ze strany zhotovitele rekonstrukce Sdružení M-P-I Národní muzeum byly neprodleně zahájeny práce k zajištění prostor a odstranění škod. Stavba je aktuálně střežena posílenou ostrahou v počtu dvou strážných a dvou hasičů po dobu 24 hodin denně.

Požár poškodil asi 70 m² půdních prostor a ještě v pátek byla odstraněna poškozená střešní krytina, proveden celkový úklid a likvidace suti a odpadu v okolí ohniska požáru. Střecha byla zbavena od ohořelých krokví, opatřena provizorními krokvemi a zakryta plastovou fólií. Do podlah bylo provedeno několik sond, které sloužily ke zjištění přítomnosti vody v násypech. Většina vody, která byla použita k hašení požáru, byla zachycena díky vrstvám izolace, nátěrů a PVC podlah. Nepoškozena zůstala i stropní výmalba ve spodních patrech budovy.

Zároveň byly namontovány nové vnitřní odvodňovací svody. Do interiéru budovy byl umístěn měřič teploty a vlhkosti a místnosti jsou kvůli odvádění vypařené vlhkosti pravidelně odvětrávány a vytápěny.

V současné chvíli probíhají bourací práce, v místě požáru se odstraňují podlahové krytiny a ve zbytku postižené části podkroví se demontují původní krytiny. Samozřejmě také pokračuje vysoušení vnitřních prostor.

„Požár naštěstí nezpůsobil na budově závažnější škody, a rekonstrukce tak může pokračovat podle původního harmonogramu. V tuto chvíli tedy není ohrožen ani původní termín otevření Historické budovy Národního muzea, který plánujeme na podzim 2018,“ dodává generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…