V NP Podyjí rozkvetla vřesoviště

26.09.2022 10:57 | Tisková zpráva

Letošní léto bylo extrémně suché a teplé. Na konci srpna však přišel vydatný déšť, který krajina potřebovala. Jako jeden z prvních druhů rostlin reagoval vřes.

V NP Podyjí rozkvetla vřesoviště
Foto: NP Podyjí
Popisek: NP Podyjí - logo

Tato drobná dřevina využívá právě pozdně letní a podzimní vláhu aby kvetla a vytvořila semena. Letos vřes kvete přímo ukázkově a z pohledu předchozích suchých let neobvykle pěkně. Fialová vřesoviště v tomto čase vypadají tak, jak je známe ze starých obrazů z 19. století. Významným vlivem, který po staletí formoval podobu zdejších vřesovišť, byla z dnešního pohledu intenzivní pastva dobytka.

„V podzimních měsících se navíc suchá tráva, kterou zvířata nespásla, vypalovala. Tím si naši předkové připravovali pastvinu na další rok. Díky poloze regionu na hranici květenných oblastí a pestrosti neživé přírody jsou zdejší vřesoviště unikátní a druhově mimořádně pestrá,“ popisuje botanik Radek Němec. Vřes na podyjských vřesovištích.

vřes

(foto Petr Lazárek, Správa Národního parku Podyjí)

Komu se nechce jít na procházku nebo ho zajímá, jak vlastně krajina v okolí Znojma vypadala v minulosti, může zavítat na výstavu krajinářských obrazů z Podyjí a pohledů do krajiny okolí Znojma. Přehlídka Obrazem do krajiny se v Domě umění na Masarykově náměstí ve Znojmě koná do 20. listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…