V Praze jednala česko-polská pracovní skupina pro vojenskou spolupráci

22.11.2015 21:25

V pátek 20. listopadu 2015 se na Generálním štábu AČR uskutečnilo jednání česko-polské pracovní skupiny pro vojenskou spolupráci. Za českou stranu jednání předsedal první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučík Jiří Baloun. Jeho protějškem byl zástupce náčelníka Generálního štábu Ozbrojených sil Polské republiky brigádní generál Jan Dziedzic.

V Praze jednala česko-polská pracovní skupina pro vojenskou spolupráci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo obrany ČR

Vznik vojenské pracovní skupiny je výsledkem velmi úzké spolupráce, na které se shodli ministři partnerských zemí během jednání v České republice a v Polsku v roce 2013. Obě země spojuje obdobný novodobý historický vývoj formující jejich ozbrojené síly a dále společné členství v NATO a Evropské unii i Visegrádské čtyřce (V4).

Tématem setkání, které je již třetí v pořadí, byl rozvoj schopností obou armád při společných projektech, během společných cvičení a v rámci nasazení v hotovostních silách. Obě strany se zabývaly především rozvojem schopností, výcvikem a otázkami spojenými s implementací aktivačního plánu připravenosti a afilací našich jednotek k mezinárodnímu sboru ve Štětíně.

Živým tématem diskuze byla i příprava sil v rámci bojového uskupení Evropské unie zemí Visegrádu, které bude mít v první polovině roku 2016 pohotovost, dále působení v silách velmi rychlé reakce VJTF (Very High Readiness Joint Task Force) a zkušenosti ze zahraniční operace v Afghánistánu. Účastníci jednání se pochopitelně dotkli také aktuálních bezpečnostních témat v Evropě.

„Pracovní jednání pro nás bylo velmi přínosné. Ozbrojené síly Polska jsou a budou pro českou armádu jedním z prioritních partnerů. Naše vzájemná spolupráce bude nabývat na významu, zejména v rámci Visegrádské čtyřky a v souvislosti s aktuální bezpečnostní situací spojenou především s uprchlickou krizí a situací na Ukrajině,“ uvedl v závěru setkání generál Baloun.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…