V Zoo Plzeň se zabydluje nový druh - rypoš lysý

24.12.2018 12:22

Vánoční zvířecí a expoziční dárek připravila návštěvníkům plzeňská zoo. Před nedávnem dovezla malou kolonii o 13 zvířatech z Jihočeské univerzity, v pátek 14. 12. 2018 se narodilo prvních deset mláďat. Rypoš lysý je v mnoha ohledech unikát.

V Zoo Plzeň se zabydluje nový druh - rypoš lysý
Foto: Zoo Plzeň
Popisek: Zoo Plzeň

Rypoš lysý je eusociálně žijící africký podzemní hlodavec – to umí zejména všekazi, mravenci či včely, ze savců pouze 2 druhy rypošů. V zoo je chován vzácně, nyní kolem 30 zoo v Evropě, v ČR pouze v Plzni.

Plzeňská zoo dříve chovala jiné druhy rypošů. Společenstvo rypošů lysých má královnu, která je největším jedincem – dosahuje hmotnosti až 50 g (vzácně i více), řadový jedinec do 35 g a měří 8-10 cm.

Společenstvo má až 90 jedinců a jejich labyrint měří 3 až 5 km. Podzemní systém nor společenstva je komplikovaný, má spižírny, ložnice i slepé nory – záchody. Rypoši jsou dlouhověcí (až 30 let) – ostatní malí hlodavci jsou oproti nim výrazně krátkověcí; a rypoši jsou velmi odolní vůči bolesti a rovněž vůči rakovině; mají rovněž výrazně nižší tělesnou teplotu – kolem 28oC. Živí se zejména hlízami, jedna velká, dorůstající hlíza jim může sloužit i několik měsíců. Dorozumívají se na blízko zvuky, jinak rovněž doteky; zrak mají slabý, ale některé barvy a odstíny vnímají. Jako vánoční dárek otevřel jejich stylovou expozici v pondělí 17.12. 2018 v prostoru mezi pavilony žiraf a nosorožců Mgr. Roman Zarzycký, 1. náměstek primátora města Plzně spolu s ředitelem Zoo a BZ ing. Jiřím Trávníčkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…