V pátek ráno předali vojáci střežení areálu ve Vrběticích

06.02.2016 22:20

„V pátek 5. února v 7.00 hodin ukončili příslušníci Armády ČR střežení areálu muničních skladů ve Vrběticích. Hned po ukončení střežení jsme začali s postupným stahováním z jednotlivých stanovišť zpět na základny,“ potvrdil velitel úkolového uskupení AČR ve Vrběticích kapitán Ivo Dvořák ze 71. mechanizovaného praporu.

V pátek ráno předali vojáci střežení areálu ve Vrběticích
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zapáskovaná oblast ve Vrběticích

V poslední směně bylo podél perimetru areálu nasazeno 44 vojáků. Ti dnes spolu s ostatními příslušníky 71. mechanizovaného praporu, kteří byli vyčleněni pro poslední rotaci jednotek Armády České republiky ke střežení areálu, odjedou zpět do posádky Hranice. Příslušníci 7. mechanizované brigády tak byli jak při zahájení střežení areálu, tak i při jeho ukončení.

„Musím poděkovat všem vojákům, kteří v uplynulých 15 měsících plnili úkoly ve Vrběticích. Je nutné připomenout, že vojáci nezajišťovali jen střežení areálu, ale klíčovým způsobem se podíleli i na manipulaci a přepravě uskladněné munice. Zapojili jsme se také do pyrotechnické asanace ploch a plnili řadu dalších ženijních úkolů. Významná byla i logistická podpora armády,“ konstatoval při této příležitosti náčelník Generálního štábu generálporučík Josef Bečvář, který zároveň doplnil: „Za Armádu České republiky se ve Vrběticích postupně vystřídalo takřka 7000 vojáků. Průřezově zde působily prakticky všechny součásti armády. Tedy nejen příslušníci pozemních sil, ale i vzdušných sil, logistiky či Velitelství výcviku – Vojenské akademie a také vojenští policisté. Naplánovat takto rozsáhlé nasazení a skloubit jej s dalšími úkoly v rámci zahraničních operací, mezinárodních závazků a potřeb výcviku nebylo rozhodně jednoduché.“

Ve Vrběticích vystřídá odjíždějící vojáky likvidační skupina ze 14. pluku logistické podpory, jejímž úkolem bude postupné zrušení základen ve Vrběticích a Haluzicích a odvoz materiálu. Část materiálu si rovněž převezme Policie České republiky pro plnění dalších úkolů v tomto prostoru. Demontáž základen začne již dnes odpoledne a činnost bude pokračovat i o víkendu. Podle plánu by tato skupina měla ukončit svoji činnost 15. února 2016.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…