V prosinci evidovala Česká správa sociálních služeb 604 sto a víceletých občanů – důchodců

18.02.2016 9:09

V prosinci 2015 bylo v České republice 604 příjemců důchodu, kteří v uplynulém roce oslavili buď rovných sto let, nebo na dortu sfoukli více než stovku svíček. Přesně 604 důchodových dávek tedy vyplatila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) občanům – důchodcům, kteří mají v občanském průkazu uveden rok narození v rozmezí let 1907 až 1915. Převažovaly mezi nimi tradičně ženy, kterých k 31. prosinci 2015 bylo 526, mužů z uvedených ročníků narození pak bylo 78.

V prosinci evidovala Česká správa sociálních služeb 604 sto a víceletých občanů – důchodců
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Vůbec nejstaršími důchodci, které má ČSSZ v evidenci, jsou dvě ženy – obě narozené v roce 1907, starší z nich žije v Jihomoravském kraji, druhá žije ve Zlínském kraji. Nejstarší muž je o dva roky mladší, narodil se v roce 1909 a žije v Libereckém kraji. Nejvíce sto a víceletých občanů, tj. 107, žije v současné době v Praze, z nich je 94 žen a 13 mužů. Následuje Jihomoravský kraj s 90 sto a víceletými důchodci, opět převažují ženy, kterých je 77, mužů pak 13.

Tabulka: Počet sto a víceletých starobních důchodců podle krajů
(údaje k 31. 12. 2015)


Zdroj: ČSSZ

U příležitosti stých narozenin obdrží senioři rozhodnutí o zvýšení důchodu o 2 000 Kč a osobní dopis od ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové. Rozhodnutí o zvýšení důchodu a blahopřejný dopis oslavencům zpravidla osobně předávají zástupci místně příslušných okresních správ sociálního zabezpečení.

U příležitosti stých narozenin obdrží senioři rozhodnutí o zvýšení důchodu o 2 000 Kč a osobní dopis od ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové. Rozhodnutí o zvýšení důchodu a blahopřejný dopis oslavencům zpravidla osobně předávají zástupci místně příslušných okresních správ sociálního zabezpečení.

Graf: Vývoj počtu stoletých a starších starobních důchodců podle pohlaví

(údaje od prosince 2011 do prosince 2015)

graf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …