VLS: V Libavé pokřtili knihu o prameni Odry

15.05.2016 9:03

Křest, spojený se zasazením javoru klenu u pramene nedaleko obce Kozlov, proběhl v rámci akce Bílý kámen, během které se moravský vojenský újezd v předhůří Jeseníků každoročně na jeden den otevírá veřejnosti.

VLS: V Libavé pokřtili knihu o prameni Odry
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Kniha je unikátním literárním počinem, který je věnován prameni řeky formující hranice evropského rozvodí, ale i historii místa. Publikace byla vydána k 300. výročí prvního popisu pramene Odry. Duchovním otcem celého projektu byl Mgr. Radim Jarošek a odbornými tvůrci pak Mgr. Jiří Glonek, Mgr. Petr Dobeš a Mgr. Jan Losík P.

Vedle tuzemských návštěvníků se ceremoniálu zúčastnily také na čtyři desítky polských hostů, především z města Kužnia Ratibořka, ležícího na toku řeky. Vlastního zahájení slavnosti, kterou pořádalo město Odry, se ujali trubači Vojenských lesů a statků Divize Lipník n.B., na ně svými proslovy navázali přednosta újezdního úřadu Josef Dřímal a po něm správci jednotlivých lokalit na toku řeky – od vedoucího lesní správy VLS Hlubočky Miloslava Svozila, přes starostu Kozlova Romana Fojtíka, starostu města Oder Libora Helise až po starostu a polské Kužnie Ratibořské Pawola Machu.

Kulturní program zajistili žáci Základní umělecké školy v Odrách. „Zahráli čtyři skladby, především na smyčcové nástroje, jejichž zvuk uprostřed lesů navodil úžasnou atmosféru. Mezi přítomnými by bylo následně slyšet spadnout špendlík i do jehličí,“ popsal vedoucí lesní výroby této moravské divize Vojenských lesů a statků Jan Jeniš.

O vzniku a obsahu knihy pak pohovořili dva z přítomných autorů Radim Jarošek a Jiří Glonek. Na závěr zdůraznil za VLS Jan Jeniš význam vody pro člověka.

Vrcholem celého odpoledne, kterému přálo i počasí, byl křest knihy, jehož se rukou nerozdílnou zúčastnili všichni výše jmenovaní a každý z nich popřál Odře i knize vše nejlepší. Po symfonické skladby „Vltava“ od Bedřicha Smetany se účastníci slavnostní akce přesunuli k zasazenému javoru, který zalili vodou z Odry a popřáli ať : „… i v budoucnu řeka pramení u starobylého mohutného javoru“, jak o tomto místě psal v roce 1715 Karel Ferdinand Schertz, majitel spálovského panství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …