VLS investují 100 milionů do rybníků, nádrží a tůní

03.04.2016 20:04

Vojenské lesy a statky ČR, s. p. plánují investovat téměř sto milionů korun do výstavby a obnovy malých vodních děl v lesních lokalitách, které tento státní podnik spravuje. V drtivé většině půjde o rybníčky a vodní nádrže, které mají zvýšit biodiverzitu lokalit, schopnost zadržovat vodu v krajině a v neposlední řadě budou mít také krajinotvornou funkci. Menší část investic v rámci nového programu „Živá voda VLS,“ 24 milionů korun, proběhla již v loňském roce, vetší část je plánována na letošek a následující období. Celkem by za ně měly být obnoveny či nově postaveny tři desítky nových rybníků a vodních nádrží.

VLS investují 100 milionů do rybníků, nádrží a tůní
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Drtivá většina investic z programu s pracovním názvem „Živá voda VLS“ půjde do malých vodních děl s rozlohou menší než 2 hektary. „Nejde o investici do primárně hospodářských vodních ploch, v drtivé většině nepočítáme s využitím pro chovné účely. Hlavním cílem je zvýšit rozmanitost života v přírodě v námi spravovaných lokalitách, a také jejich schopnost zadržovat vodu v krajině,“ uvedl ředitel VLS Josef Vojáček. Podle něj hlavní část investic bude mířit do dvou moravských lokalit ve správě VLS – na Libavou (Olomoucko) a do vojenského újezdu Březina na Vyškovsku. „Jde o lesní celky, které jsou dlouhodobě postiženy suchem, které především v loňském extrémním roce mělo za důsledek kalamitní stav,“ vysvětlil ředitel VLS.

Největší investice přitom půjde do vyškovského vojenského újezdu Březina. Ten se rozkládá na území Drahanské vrchoviny, ležící ve srážkovém stínu Českomoravské vrchoviny, která zadržuje většinu srážek přinášených západními větry. Území je proto chudé na povrchové vodní zdroje i na zásoby podzemních vod. Celková investice do výstavby a obnovy vodních děl je zde plánována na 40 milionů korun.

V některých lokalitách jde o budování zcela nových vodních děl, jinde o obnovu rybníčků, které kdysi byly součástí české a moravské krajiny, ale zanikly před desítkami let. To je třeba případ šumavské divize VLS, která na Českokrumlovsku v lokalitě vojenského újezdu Boletice a jeho okolí obnovuje řadu rybníků, které byly součástí zaniklých pohraničních obcí.

„Říká se, že rybníky jsou oči krajiny a naši předkové věděli, proč je budovali. Program Živá voda VLS na Boleticku tak nebude jen návratem k původnímu rázu krajiny, drobné vodní plochy budou podporovat vodohospodářské a vodo-ochranné funkce šumavských lesů,“ vysvětlil ředitel šumavské divize VLS Petr Král.

Pro optimalizaci vodního režimu v krajině chtějí Vojenské lesy a statky využít dotace z evropských strukturálních fondů. „U většiny těchto investic jsme podali nebo podáme žádost o dotační podporu z Operačního programu „Životní prostředí.“ Dotace by tak měla pokrýt až 70 procent nákladů,“ uvedl ekonomický náměstek VLS Zdeněk Mocek.

Vedle stamilionové investice do rybníků a vodních nádrží, z nichž se každá stavba pohybuje v řádech milionů korun, se však u VLS plánují desítky dalších drobných staveb v řádech tisíců korun. Jde o lesní tůně či obnovu lesních studánek. „Obnovili jsme 35 lesních studánek, budujeme tůně sloužící jako napajedla pro lesní zvěř i jako životní prostor pro obojživelníky. Jde o drobné investice, které však mají pro optimalizaci vodního režimu a druhovou rozmanitost přírody na Drahanské vrchovině nezastupitelný význam,“ vysvětli ředitel divize VLS v Plumlově Jaroslav Melichar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…