VLS otevřely u Kyselky repliku Mattoniho altánu

02.12.2017 11:21

Existenci otevřeného dřevěného altánku v romantickém švýcarském architektonickém stylu nad lázeňským areálem u řeky Ohře dlouhá desetiletí připomínala jen polorozpadlá kamenná podezdívka. Upravené odpočívadlo nazvané Jindřichovo sedátko (Heinrich-sitz) zde vyrostlo kolem roku 1880 a bylo pojmenováno podle slavného vlastníka a budovatele lázní Heinricha Mattoniho. Z dřevostavby se otevíral výhled na druhý břeh Ohře s lázeňským parkem a také na sídlo majitelovy rodiny – Mattoniho vilu.

VLS otevřely u Kyselky repliku Mattoniho altánu
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Altán měl podle dobové dokumentace dva vchody ve směru cesty vinoucí se svahem, a byl otevřený a průchozí. Dřevěná konstrukce byla obohacena, tak jako v případě ostatních altánků a pavilonků, o dekorativní tesařské prvky štítů jednotlivých rizalitů s ozdobně vyřezávanými lištami i zábradlím. „Stavba se nacházela v lokalitě, kterou Vojenské lesy a statky často využívají pro exkurze školních kolektivů v rámci programů lesní pedagogiky. Tedy pro edukativní výuku dětí o lese, lesnictví a přírodě. Potřebovali jsme zde nějaké zázemí pro tyto aktivity, proto jsme pojali nápad postavit na místě Jindřichova sedátka repliku původní stavby,“ popisuje Milan Suk, ředitel karlovarské divize Vojenských lesů a statků (VLS), která spravuje Doupovské hory včetně lesů v okolí Kyselky.

Největší komplikací při realizaci stavby však byla skutečnost, že se do současnosti zachovala pouze kamenná podezdívka bez jediné části dřevostavby. Kamenné základy však plánovačům VLS daly základní představu o půdorysu altánku a díky vpadlinám pro osazení sloupků i o jeho tvaru a konstrukci. V archivech se nepodařilo nalézt žádnou stavební dokumentaci, vydaly však několik dobových fotografií, podle kterých byla stavba nakonec obnovena. Do projektu VLS investovaly přes 600 tisíc korun.

„Získali jsme zázemí pro práci s dětmi z Karlovarska, ale hlavně jsme vrátili do krajiny kus historie - další drobnou památku, která zde stála v době největšího rozmachu lokality. Chápeme to jak náš příspěvek ke snahám o obnovu lázní Kyselka,“ dodal ředitel Suk.

Výstavba repliky Jindřichova sedátka je během posledních let již třetí investicí karlovarských lesníků z VLS do obnovy „mattoniovské“ historie regionu. Před několika lety obdobným způsobem zrekonstruovali zchátralou lesní kapli nad Kyselkou. Stejně jako v případě altánu byla i tato stavba obnovena především díky archivní fotodokumentaci. Před rokem pak Vojenské lesy a statky veřejnosti předaly k užívání obnovenou stavbu Mattoniho rozhledny na vrchu Bučina nad Kyselkou. Kamenná vyhlídková věž, která měla pověst nejzchátralejší rozhledny v Česku, návštěvníkům nabízí úchvatný výhled do údolí Ohře, na lázeňské městečko i do širšího okolí. Veřejnost zdařilou rekonstrukci ocenila letos v rámci soutěže o Stavbu Karlovarského kraje, v níž rozhledna na Bučině vyhrála veřejné hlasování a získala také zvláštní cenu odborné poroty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …