VLS zareagovaly na africký mor prasat preventivními opatřeními

21.10.2021 20:29 | Tisková zpráva

V souvislosti s blížící se hrozbou nákazy afrického moru prasat, jehož výskyt byl zaznamenán již jen několik kilometrů od českých hranic, zvýšily preventivně Vojenské lesy a statky ČR odlovy černé zvěře v lokalitách, které spravují. Státní podnik zároveň motivuje zaměstnance mimořádnými odměnami za ulovení každého kusu prasete divokého.

VLS zareagovaly na africký mor prasat preventivními opatřeními
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Podle aktuálních víkendových informací africký mor prasat(AMP), který se rozšířil v Německu a Polsku se i nadále šíří směrem k území naší republiky. V Polsku bylo závažné onemocnění zaznamenáno jen14 kilometrů od českých hranic, informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Jeden z největších lesních hospodářů na českém území, státní podnik Vojenské lesy a statky ČR (VLS), proto přijímá v souvislosti s touto nepříznivou epidemiologickou situací mimořádná opatření. Jeho hlavním cílem je zredukovat početní stavy černé zvěře v honitbách, ale i na nehonebních pozemcích, které státní podnik spravuje.

„Zvýšili jsme již počátkem října plány odlovu prasat divokých ve všech lokalitách, kde hospodaříme. Zároveň jsme zaměstnancům přiznali mimořádnou odměnu za každý ulovený kus ve výši 250 korun. Jde o preventivní opatření v souvislosti s touto epidemiologickou hrozbou v okolních zemích,“ uvedl ředitel VLS Petr Král.

Státní podnik navíc zavedl další opatření, která mají zamezit šíření AMP na územích v jeho správě i mimo ně. Patří mezi ně mimo jiné přísný zákaz potravin živočišného původu z problematických lokalit při zajištění stravování na akcích podniku, ale také dovoz trofejí zvěře z území, kde je podezření na výskyt AMP.

Vojenské lesy a statky ČR jsou státním podnikem založeným ministerstvem obrany v roce 1927. Hospodaří především v lokalitách, které využívá ke svému výcviku Armáda ČR, nebo v bývalých vojenských újezdech. VLS spravují celkem pět lokalit, mimo jiné vojenský újezd Boletice na Šumavě, vojenský újezd Hradiště v západních Čechách, lokality přiléhající k vojenské střelnici Jince v Brdech, ale také výcvikový prostor Březina na Vyškovsku a vojenský újezd Libavá na Olomoucku. V lokalitách, které spravují, vykonávají převážně právo myslivosti na vlastní účet a ve své režii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…