VZP: Domácí péče a úhrada pojišťovnou

10.06.2019 11:25

Otázka týdne

VZP: Domácí péče a úhrada pojišťovnou
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

V jakých případech hradí pojišťovna ošetřování pacienta doma a případně i návštěvy lékaře doma?

ODPOVĚĎ:

Domácí zdravotní péče může být poskytována a hrazena z veřejného zdravotního pojištění jen na základě doporučení lékaře. Zahrnuje kvalifikovanou ošetřovatelskou péči o pacienta v jeho vlastním sociálním prostředí. Lékařskou péči v domácím prostředí zajišťuje v případě potřeby registrující praktický lékař v návštěvní službě.

Domácí zdravotní péči poskytují kvalifikovaní zdravotničtí pracovníci (nelékaři) poskytovatelů domácí zdravotní péče, a to v situaci, kdy zdravotní stav pacienta vyžaduje např. aplikaci ordinované parenterální terapie, ošetření stomií, klysma, výplachy, cévkování, laváže, apod. Poukaz na poskytování domácí zdravotní péče vystavuje registrující praktický lékař pacienta nebo ošetřující lékař za hospitalizace (ten ovšem jen na dobu nezbytně nutnou, nejvýše 14 dnů po ukončení hospitalizace).

Důvodem k návrhu na domácí zdravotní péči je takový zdravotní stav pacienta, který vyžaduje kvalifikovanou ošetřovatelskou péči a zároveň neumožňuje, aby se pacient dostavil k ošetření do ambulantního zdravotnického zařízení. Ve všech případech se samozřejmě musí jednat o takové ošetření, které lze provést v domácím prostředí.

Lékař musí na příslušném poukazu přesně popsat, které výkony a jak často mají být pacientovi poskytnuty. Pojišťovna hradí domácí zdravotní péči podle úhradové vyhlášky a seznamu zdravotních výkonů. Jednotlivé zdravotní výkony v něm mívají stanovené omezení frekvence, např. 3x za den, a to musí lékař respektovat. Jen v odůvodněných případech (u pacientů v terminálním stavu) může lékař rozhodnout o zrušení tohoto omezení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…