VZP: Kdo neplatí minima?

07.07.2015 18:13

Zajímalo by mě, na koho z podnikatelů se nevztahuje povinnost platit pojistné alespoň z minimálního vyměřovacího základu.

VZP: Kdo neplatí minima?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ústředí VZP v bývalém hotelu Flora

Osoby samostatně výdělečně činné, tedy podnikatelé, platí pojistné na zdravotní pojištění ve výši 13,5 % z dosaženého vyměřovacího základu. Vyměřovacím základem přitom pro ně je 50 % příjmu z jejich samostatné činnosti po odpočtu výdajů vynaložených na jeho dosažení, zajištění a udržení. Je-li dosažený vyměřovací základ nižší než minimální vyměřovací základ stanovený pro OSVČ, musí – až na dále uvedené výjimky – odvést pojistné z tohoto minimálního vyměřovacího základu.

Minimální vyměřovací základ neplatí pro několik skupin OSVČ. Velmi často jde o osoby, které současně vedle samostatné výdělečné činnosti jsou zaměstnancem a odvádějí pojistné z tohoto zaměstnání vypočtené alespoň z minimálního vyměřovacího základu stanoveného pro zaměstnance. Další kategorií OSVČ, na které se nevztahuje minimální vyměřovací základ, jsou osoby, za které je zároveň plátcem pojistného stát. A patří sem i skupiny pojištěnců, kteří by jinak náleželi mezi státní pojištěnce, ale z této kategorie vypadnou právě kvůli svým příjmům ze samostatné výdělečné činnosti: osoby, které celodenně osobně a řádně pečují alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let, dále osoby, které dosáhly věku potřebného pro nárok na starobní důchod, avšak nesplňují další podmínky pro jeho přiznání. Minimální vyměřovací základ neplatí ani pro osoby s těžkým tělesným, smyslovým nebo mentálním postižením, které jsou držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P.

U všech těchto OSVČ je vyměřovacím základem jejich skutečný příjem po odpočtu výdajů, pokud ovšem výše zmíněné skutečnosti trvají po celé rozhodné období, tj. po celý kalendářní měsíc, za který se pojistné platí. Např. podnikatel, který byl zároveň státním pojištěncem jako student (a tudíž se na něj nevztahovala povinnost dodržet minimální vyměřovací základ), dovrší 5. září 26 let věku. Tím přestává být státním pojištěncem a musí jako OSVČ začít platit pojistné alespoň v minimální výši od měsíce září; zářijová platba zálohy je splatná k 8. říjnu.

Můžeme doplnit, že u zaměstnanců je minimálním vyměřovacím základem minimální mzda. Tento minimální vyměřovací základ neplatí pro stejné kategorie (a za stejných podmínek), jak je uvedeno výše, jen první z nich je "otočená": jde o osoby, které současně vedle zaměstnání vykonávají samostatnou výdělečnou činnost a odvádějí zálohy na pojistné vypočtené alespoň z minimálního vyměřovacího základu stanoveného pro OSVČ. Vyměřovacím základem u těchto zaměstnanců je pak jejich skutečný příjem.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PR článek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…