VZP: Mořský koník bude letos pro děti až o čtvrtinu levnější než loni

31.01.2014 14:48

Ozdravné pobyty u moře, které Všeobecná zdravotní pojišťovna nabízí svým malým pojištěncům již 21. rok v projektu Mořský koník, budou letos ve srovnání s loňskem až o čtvrtinu levnější.

VZP: Mořský koník bude letos pro děti až o čtvrtinu levnější než loni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Třítýdenní pobyt na řeckém poloostrově Chalkidiki pořídí rodiče dětí už za 7 tisíc korun. A to včetně letecké dopravy, jídla a pití all inclusive, kulturního i sportovního programu i kompletního zdravotního zajištění. V hotelovém komplexu Poseidon Beach má VZP letos zajištěno bezmála 2 000 míst.

Mořský koník pomáhá dětem především posilovat imunitu a zmenšuje jejich dýchací i kožní problémy. Třítýdenní pobyt u moře s důrazem na zdravý pohyb, klimatoterapii, odpočinek a pravidelné stravování se následně projevuje v celkovém zlepšení zdravotního stavu. Děti nemusí tak často navštěvovat lékaře ani užívat léky. Od roku 1994 už VZP poslala v projektu Mořský koník k moři bezmála 100 tisíc dětí.

Pro příští rok by VZP ráda obnovila i pobyty v Chorvatsku. Proto už teď vypsala předběžné oznámení o vypsání výběrového řízení na rok 2015. Pro letošek bohužel chorvatské pobyty narazily na přísné podmínky veřejných soutěží. Poté, co VZP opakovaně vyhlásila soutěž na dodavatele chorvatských pobytů, přihlásili se dva zájemci. Jeden nesplnil základní kritéria a musel být ze soutěže vyřazen. Podle současné legislativy v případě, že zbývá ve veřejné soutěži jediný uchazeč, není možné s ním uzavřít smlouvu.

V loňském roce vyjelo s VZP k moři přes 3 tisíce dětí. Letos se – i po nečekaném výpadku Chorvatska – dostane zhruba na dvě třetiny z loňského počtu. VZP tím neplánovaně ušetří část peněz, s nimiž na projekt počítala. Díky tomu mohla výrazně snížit spoluúčast těch dětí, které odcestují do Řecka. Nejlevnější pobyt pro jedno dítě vyjde na 7 tisíc korun, zatímco loni stál stejný pobyt 9 500 Kč. Moře se tak stane dostupnější i pro děti z méně majetných rodin.

Celkem VZP letos plánuje pět turnusů, což je stejně jako loni. První z Prahy odletí už 2. června a poslední se vrátí 15. září. Pobyty jsou určeny pro chronicky nemocné děti ve věku od 6 do 18 let, které trápí zejména dýchací problémy či některé kožní nemoci. Přihlášku podává zákonný zástupce dítěte a musí obsahovat souhlas registrujícího lékaře nebo ošetřujícího specialisty. Podrobnosti najdou zájemci i lékaři na webových stránkách vzp.

Mořský koník je preventivním bonusovým projektem pro klienty VZP, který není hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Nejde tedy o péči, na kterou by byl jakýkoliv právní nárok, a VZP ji svým klientům poskytuje nad rámec běžných hrazených služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…