VZP: Musí dítě mít pro účast na pobytu Mořský koník svůj cestovní pas?

09.04.2018 11:36

Otázka týdne z Všeobecné zdravotní pojišťovny

VZP: Musí dítě mít pro účast na pobytu Mořský koník svůj cestovní pas?
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

OTÁZKA TÝDNE:

Musí dítě mít pro účast na pobytu Mořský koník svůj cestovní pas, nebo může jet na občanský průkaz?

ODPOVĚĎ:

Pro cestu a pobyt v zahraničí na léčebně-ozdravném pobytu Mořský koník musí mít dítě vlastní platný cestovní doklad (cestovní pas nebo občanský průkaz), bez kterého nemůže vycestovat.

Do obou zemí, Bulharska, které je členským státem EU, i Černé Hory, která členským státem není, je možno vycestovat na základě platného občanského průkazu typu identifikační karty. Akceptovány jsou všechny typy těchto průkazů. Na vlastní občanský průkaz mohou cestovat i děti mladší 15 let, pokud jim ho rodiče nechají vystavit. Občanský průkaz se strojově čitelnými údaji (s čipem i bez čipu) se vyhotoví do 30 dnů ode dne podání žádosti u obecního úřadu obce s rozšířenou působností (od 1. ledna 2016 došlo ke zrušení místní příslušnosti podle trvalého pobytu občana a vydávajícím úřadem bude ten obecní úřad obce s rozšířenou působností, u něhož se podá žádost o vydání občanského průkazu).

Druhou možností je platný cestovní pas České republiky, a to jak se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji, tak i bez nich. Platnost pasu je třeba s předstihem zkontrolovat, resp. včas požádat o jeho vydání. Běžná lhůta stanovená pro vydání cestovního pasu je 30 dní.

Pokud má dítě cestovní doklad jiné země z důvodu cizí státní příslušnosti, je povinností zákonných zástupců dítěte zajistit mu takové doklady, aby mohlo v rámci akce Mořský koník vycestovat do zahraničí.

V případě jakýchkoli pochybností ohledně cestovního dokladu se obraťte na regionální oddělení pasů a víz nebo se můžete informovat na internetových stránkách ministerstva zahraničních věcí (www.mzv.cz) a ministerstva vnitra (www.mvcr.cz).

Kdyby dítě na letišti nemělo platný cestovní doklad, nemohlo by se pobytu zúčastnit a jeho zákonní zástupci by museli počítat se storno poplatkem v plné výši.

Nezapomeňte také dítě pro jistotu vybavit na cestu jeho průkazem pojištěnce, i když naprostá většina zdravotních problémů může být vyřešena přímo v rámci hotelové destinace. Zdravotní péči totiž poskytují lékaři a zdravotní sestry v ambulantní ordinaci v místě pobytu (včetně vstupního, průběžného a závěrečného vyhodnocení léčebně-ozdravného pobytu lékařem). V případě potřeby je pak zajištěna možnost laboratorních vyšetření a další nutné lékařské péče ve zdravotnickém zařízení v blízkosti pobytového místa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…