VZP: Otázka týdne

29.10.2019 10:03

Nechávám si trvalé bydliště v Praze, i když jsem se přestěhoval. Chtěl bych totiž, aby mě v případě nutnosti záchranka neodvezla do zdejší okresní nemocnice, ale do Prahy. Můj kardiolog ale tvrdí, že v tom, kam záchranka pacienta odveze, nehraje trvalé bydliště žádnou roli. Je to pravda?

VZP: Otázka týdne
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Ano, u přepravy pacienta vozidlem zdravotnické záchranné služby to je pravda. Čas hraje u záchranky zásadní roli a je nutné dovézt pacienta do nejbližšího zdravotnického zařízení, které je schopno poskytnout mu ty zdravotní služby, které potřebuje. Pokud potřebné služby může poskytnout blízká okresní nemocnice, bude pacient převezen tam.

Právo na výběr poskytovatele zdravotních služeb a konkrétního zdravotnického zařízení dává pojištěncům zákon o veřejném zdravotním pojištění, samozřejmě s tím, že tento poskytovatel musí být ve smluvním vztahu k pacientově zdravotní pojišťovně. Stejně tak zákon o zdravotních službách mezi právy a povinnostmi pacienta (v § 28) uvádí, že pacient má při poskytování zdravotních služeb právo „zvolit si poskytovatele oprávněného k poskytnutí zdravotních služeb, které odpovídají zdravotním potřebám pacienta, a zdravotnické zařízení, pokud tento zákon nebo jiné právní předpisy nestanoví jinak“. A právě u zdravotnické záchranné služby tomu tak je: podle § 29 se možnost volby poskytovatele a zdravotnického zařízení nevztahuje (mj.) na zdravotnickou záchrannou službu a poskytovatele zdravotních služeb, ke kterému poskytovatel zdravotnické záchranné služby pacienta převáží. O tom, do které nemocnice by záchranná služba pacienta odvezla, tedy rozhoduje podle jeho zdravotního stavu lékař záchranky.

Můžeme upřesnit, že podle zákona o zdravotních službách se rozlišuje zdravotnická záchranná služba a zdravotnická dopravní služba, což je transport pacientů mezi poskytovateli zdravotních služeb nebo k poskytovateli a zpět, je-li to nezbytné k zajištění poskytnutí zdravotních služeb. Jen u zdravotnické dopravní služby může pacient upřednostnit přepravu ke konkrétnímu poskytovateli zdravotních služeb, ovšem s tím, že rozdíl v ceně zaplatí. Úhrada z veřejného zdravotního pojištění je vždy jen ve výši odpovídající vzdálenosti nejbližšího smluvního poskytovatele, který je schopen požadované zdravotní služby poskytnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…