VZP: Otázka týdne - Máme zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě. S jakým předstihem před létem je třeba ho absolvovat a jak je to s příspěvkem od VZP na něj?

25.02.2019 10:02

S očkováním proti klíšťové encefalitidě je nejlepší začít v zimě, aby bylo plně účinné už v časném létě, kdy začne naplno aktivita klíšťat. Očkuje se třemi dávkami vakcíny. Potřebná hladina protilátek v organismu vzniká po aplikování prvních dvou, ale je nutné absolvovat celé třídávkové základní očkovací schéma, aby byl zaručen ochranný účinek.

VZP: Otázka týdne - Máme zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě. S jakým předstihem před létem je třeba ho absolvovat a jak je to s příspěvkem od VZP na něj?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Běžně se podává druhá dávka za 1-3 měsíce po první a třetí pak s odstupem max. 12 měsíců. To znamená, že celé vakcinační schéma končí třetí dávkou vakcíny nejpozději před začátkem následující sezóny klíšťat. Existuje také možnost zrychleného schématu, kdy se druhou dávkou očkuje za 7 dní po první a třetí následuje za dalších 14 dní, ale pokud k tomuto není zdravotní důvod, je lepší absolvovat běžné schéma. Po podání tří dávek základního očkovacího schématu totiž přetrvávají dostatečné titry protilátek alespoň po dobu 3 let u běžného schématu, ale u zrychleného to může být méně.

Po absolvování třídávkového základního očkovacího schématu máte tedy dostatečnou imunitu proti klíšťové encefalitidě po dobu 3 let. Pak se má podat první posilovací dávka. Následná další přeočkování se mají provádět každých cca 5 let, u starších osob se ale doporučuje přeočkování častější, každé 3 roky.

Na trhu jsou proti klíšťové encefalitidě dostupné dvě vakcíny, Encepur a FSME-IMMUN, obě ve variantě pro děti a pro dospělé. Jejich cena je obdobná (orientačně něco málo přes 700 Kč pro děti a přes 800 Kč pro dospělé). Zeptejte se svého praktického lékaře, kterou vám doporučí. Příspěvek od VZP v max. výši 500 Kč můžete dostat na kteroukoli z těchto vakcín, a to jak na jakoukoli dávku základního schématu, tak i na případné přeočkování, pokud už primárně očkovaní jste. Nárok na něj mají děti i dospělí bez věkového omezení. O příspěvek na očkování proti vybranému jednomu infekčnímu onemocnění je ovšem možno v daném roce žádat jen jednou. Vyčerpání příspěvku na ochranu proti klíšťové encefalitidě však nevylučuje možnost požádat si letos o příspěvek na jiné očkování proti vybraným infekčním onemocněním, vždy ve stanovené výši.

Po absolvovaném očkování si nezapomeňte nechat od lékaře potvrdit doklad o aplikaci očkovací látky – je třeba ho přiložit k žádosti o příspěvek, spolu s originálem platebního dokladu o úhradě vakcíny. Podrobné podmínky k čerpání příspěvků z fondu prevence naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…