VZP: Příspěvky pro celiaky: loni 16 milionů! Rekordní nabídka VZP trvá i letos

12.02.2015 0:00

Více než 16 milionů korun vyplatila loni VZP svým klientům trpícím celiakií jako příspěvky na bezlepkovou dietu. Pojištěnci, kterým ještě nebylo 18 let nebo nedosáhli 26 let a mají statut studenta, mohou takto získat ročně až 6 tisíc korun. To je suverénně nejvíce ve srovnání s ostatními pojišťovnami. Žádný předpis přitom VZP neukládá příspěvky vyplácet. Pojišťovna to dělá proto, že se snaží nadstandardně pomáhat lidem, kteří se musí s touto diagnózou potýkat. Také proto VZP rozhodla, že příspěvky budou vypláceny i letos.

VZP: Příspěvky pro celiaky: loni 16 milionů! Rekordní nabídka VZP trvá i letos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

VZP poskytuje příspěvek na bezlepkové potraviny už od roku 2008. Jeho výše od té doby výrazně stoupla. Ještě například v roce 2010 to bylo jen 1 800 korun.

                                 Jak se vyvíjela výše příspěvku VZP pro celiaky a celkově vyplacená částka

Aby mohli klienti VZP čerpat příspěvek na bezlepkovou dietu, musí předložit doklad o diagnóze celiakie (pokud dosud tento doklad nepředložili). Tu je možno jednoznačně stanovit pouze na základě provedené endoskopie a vyhodnocení bioptického vzorku sliznice střeva nebo při prokázané desetkrát vyšší hladině protilátek IgA proti lepku, než je norma. Vyplácení příspěvku bude letos opět rozděleno do dvou etap – za první a druhé pololetí.

V roce 2013 evidovala VZP 8 217 pacientů s diagnózou celiakie. Jejich skutečný počet však bude mnohem větší. Odborníci odhadují, že v České republice se s celiakií potýká až 100 tisíc lidí, ovšem jen zhruba u každého pátého z nich byla nemoc diagnostikována.

Jde o dědičné onemocnění způsobené trvalou nesnášenlivostí lepku, což je směs bílkovin z pšenice, žita a ječmene. Požití lepku se u postižených projevuje poruchou střevního vstřebávání a dalšími potížemi v důsledku zánětlivého poškození střeva. Proto musí dodržovat bezlepkovou dietu, což je ovšem finančně náročné.

Nejvíce peněz vyplatila loni VZP na příspěvcích svým klientům s celiakií v Jihomoravském kraji. Následovala Praha a Ústecký kraj. Naopak nejméně peněz vyčerpali celiaci v Karlovarském kraji. Přesný přehled za rok 2014 po regionech ukazuje následující tabulka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…