VZP: Restrukturalizace lůžkového fondu musí vést k jeho optimalizaci

22.06.2012 9:10

Zástupci ministerstva zdravotnictví a všech českých zdravotních pojišťoven podepsali dne 20. 6. 2012 společné memorandum o restrukturalizaci lůžkového fondu za účelem jeho optimalizace.

VZP: Restrukturalizace lůžkového fondu musí vést k jeho optimalizaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Memorandum zdravotních pojišťoven zdůrazňuje, že cílem procesu restrukturalizace je zajištění vyšší kvality poskytované lůžkové péče pojištěncům a maximální míry bezpečí při současném zefektivnění této zdravotní péče. Nejde o prosté matematické snížení počtu lůžek, ale o koncentraci péče a optimalizaci lůžkového fondu na úrovni stanic, oddělení, případně celých nemocnic, při zohlednění demografických a geografických vlivů.

Součástí obsahu memoranda jsou obecná kritéria restrukturalizace lůžkového fondu (např. plnění věcného a technického vybavení a personálního zabezpečení, akreditace poskytovatele, minimální počet tzv. klíčových výkonů, využití lůžkového fondu, migrace pacientů za zdravotní péčí, geografická dostupnost aj.), v příloze pak jsou podrobně popsána odborná kritéria restrukturalizace, včetně minimálních počtů u jednotlivých výkonů či u skupin výkonů/rok.

Podle zdravotních pojišťoven by kritéria měla vést ke snížení počtu akutních lůžek zhruba o deset procent. Podle statistik jich je nyní v ČR 56 tisíc. Zdravotní pojišťovny se v memorandu zavázaly zveřejnit do 30. 6. 2012 seznam poskytovatelů zdravotních služeb, kde již došlo k dohodě o restrukturalizaci lůžkového fondu a bude jim nabídnuto uzavření smlouvy pro rok 2013 a následující. Tam, kde zatím k dohodě nedošlo, budou jednání pokračovat.

Existuje doporučení, které říká, že na každých tisíc obyvatel má připadnout pět lůžek akutní péče. VZP už nyní odhaduje, že zařízení, se kterými se dohodne do konce června, bude 40 procent ze 379 zařízení. "S ostatními zařízeními jednáme. U asi deseti procent se nám jeví, že dohoda bude problémem," uvádí náměstkyně ředitele VZP Miloslava Šlajsová.

Již v memorandu z 31. 10. 2011 se všechny zdravotní pojišťovny a ministerstvo zdravotnictví shodly na společném postupu pro restrukturalizaci a redukci lůžkového fondu – nemocničních lůžek. Všechny zdravotní pojišťovny tak před koncem roku 2011 místo automatické prolongace vypověděly existující smlouvy, aby bylo možno uzavřít smlouvy nové, odpovídající potřebě racionalizace sítě smluvních zdravotnických zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…